Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint aggályos, hogy a nemzetiségi listára szavazóknak le kell mondaniuk a pártlistás szavazatukról.


Megtámadja a kormány az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítéletét, amely jogsértőnek találta a magyar választási rendszer nemzetiségi voksolást szabályozó részét - tudta meg a HVG. A lap szerint azonban az sem biztos, hogy a kabinet panaszával egyáltalán foglalkoznak majd.

A magyar választási szabályok szerint

Novemberben az Emberi Jogok Európai Bírósága a Bakirdzi és E.C. kontra Magyarország ügyben kimondta, hogy a magyar választási rendszer kisebbségi, nemzetiségi voksolást szabályozó része sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét. A bírói tanács szerint ugyanis a törvény nem biztosítja kellően „a nép véleményének szabad kifejezését a törvényhozó testület megválasztása során". Az ítélet szerint aggályos, hogy a nemzetiségi listára szavazóknak le kell mondaniuk a pártlistára szavazásról.

Azt is kimondták, hogy sérül a választás titkosságához való jog is a listára szavazás tényének rögzítése és az egyetlen listára szavazás miatt, ráadásul a nemzetiségi lista zárt, így nincs mód a választói akarat valódi kifejezésére. Emellett

A magyarországi kisebbségek közül például ez egyedül csak a német kisebbségnek sikerült: ők 2018-ban és 2022-ben is szereztek egy-egy képviselői helyet. A többi kisebbség viszont érdemi hatás- és jogkör nélküli nemzetiségi szószólót juttathat csak a törvényhozásba.

Bár az ítélet azt kimondta, hogy meg kell változtatni a jogsértőnek ítélt törvényi kereteket, arra azonban nem tettek ajánlást, hogy ezt pontosan hogyan kéne átszabni.

A kormánynak február 10-ig kellett döntenie arról, hogy elfogadja-e az ítélet. A HVG érdeklődésére azonban az Igazságügyi Minisztérium azt közölte:

Ez azonban nem automatikus: a kérelem indokoltságáról egy bírói szűrőtestület dönt. Ha az előszűrés során a kormány kérelmét elutasítják, akkor az ítélet már véglegessé válik. Ha tovább engedik a panaszt, akkor az ügy ismételt vizsgálatra és nyilvános tárgyalásra a nagykamara elé kerül, amelynek döntése már végleges.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!