A közlekedésért is felelős miniszter az állami vasút állapota miatt kért elnézést az állampolgárokról.


Szokatlan dolgot tett Lázár János, amikor szóba került a Magyar Államvasutak helyzete: csak egészen kis mértékben mutogatott múltbeli kormányokra vagy az országon kívüli tényezőkre.

Az építési és közlekedési miniszter a Rádió7-ben úgy fogalmazott: „Mindenkinek tisztán kell látnia, hogy az elmúlt 40 évben nagyon komoly forráskivonás történt a Magyar Államvasutaknál (MÁV), ennek a forráskivonásnak a következménye, hogy hiányosságok vannak”. Ezután hozzátette:

Kijelentésével ismét utalt arra a néhány hete történt esetre, amikor egy Bz motorvonat hűtővize – feltehetően műszaki hiba miatt – felforrt, és a tartályból kiáramló gőz több utasnak is égési sérülést okozott Hodásznál.

A fideszes politikus szerint „a MÁV-nál az a helyzet, hogy hiánygazdálkodás van, ami balesetveszélyt eredményez”. Ugyanakkor beszélt arról is, hogy a vonalbezárásokkal kapcsolatban személyes dilemmái is voltak, mert vidéki szárnyvonalakról van szó, de a kérdés itt is a biztonság elsődlegesen. Szerinte az országgyűlési képviselők joggal háborodnak fel, de nekik is meg kell érteniük, hogy a biztonság az elsődleges.

Hozzátette azt is, augusztus 20-a után a kormány elé terjesztik 6000 milliárd forintos tervüket, amit vasúti pályafelújításra és járműbeszerzésre költenének. Ehhez azonban külső forrásokat kell szerezni – mondta.

Lázár szerint az elmúlt 10 évben rengeteg autópálya épült, ezért is indokolt a KRESZ felülvizsgálata, amelyet ősszel bocsátanak társadalmi egyeztetésre.

(vg.hu, 24.hu)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!