Különösen a veszélyeztetett népességcsoportok - csecsemők, idősek, krónikus betegségben szenvedők számára - közölte a Meteorológiai Világszervezet.


Kánikula idején mindenki a napi csúcshőmérsékleteket figyeli, pedig az egészségügyi kockázatok miatt fontosabbak a magas éjszakai hőmérsékletek - figyelmeztetett Genfben John Nairn, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) extrém hőséggel foglalkozó szakértője.

Éjszakánként szervezetünk fel kellene, hogy frissüljön az egész nap tartó hőség után.

A WMO közleménye szerint az északi féltekét sújtó hőhullám erősödik a héten, ami azt is jelenti, hogy még tovább emelkedik az éjszakai hőmérséklet. Ez pedig megnöveli a szívroham és más halálesetek kockázatát - írta az atv.hu.

Az ENSZ meteorológiai szervezete szerint a hőmérséklet Észak-Amerikában, Ázsiában, Észak-Afrikában és a Földközi-tenger térségében több napon át 40 Celsius-fok felett lesz, így az éjszakai minimumhőmérséklet is csúcsokat dönt majd.

- közölték.

A Vöröskereszt és a Vörös Félhold Nemzetközi Szövetség kimutatta, hogy az elmúlt 10 évben 400 ezer ember halálát okozták az extrém klíma- és időjárási események, és csak Európában 60 ezer többlethalálozást okoztak.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!