Egészen biztosan itt kapod a városban legjobb pelmenyit.

A MoszkvaTéЯ útja jópár évvel ezelőtt indult a Belvárosi Piacon. A környezethez igazodva itt még kissé lazább hangulatban várták az érdeklődőket, de ikonikus ételeik már jelen voltak.

Aztán jött pandémia, és a piaccal együtt ők is bezárásra kényszerültek. A következő időszakban, amikor újra volt lehetőség nyitvatartásra, pop-up étteremként működtek, majd végül idén novemberben megtalálták végleges helyüket.

Budán, a Fő utca 30-as szám alatt, a budai kapucinus templom és a Monastery Boutique Hotel közvetlen szomszédságában, egy kellemes kis térről sétálhatunk be hozzájuk.

A téren amúgy jó időben kis teraszuk is van, ami kifejezetten hangulatos. De ebben a hidegebb időszakban sem panaszkodhatunk a fogadtatásra.

A bársonyszékek, a kovácsoltvas csillár, a robosztus szőnyeg, valamit a kandalló teszi teljessé a képet. Elegáns, de mégis nagyon otthonos az egész.

Orosz vagy ukrán?

Ezekben az időkben nehéz nem a szomszédban zajló konfliktusra gondolni ha meghalljuk a két ország nevét, és talán ezért is fontos méginkább a pozitív kapcsolódási pontokat erősíteni.

A MoszkvaTéЯ egy Kelet-európai étterem, vagy esetleg a keleti szláv konyha kifejezést használhatjuk még a menüre. És ennek tekintetében az oroszok és az ukránok között inkább hasonlóság van mint ellentét.

Ráadásul a mi ízlésünkhöz is abszolút közel áll ez a konyha: savanyított zöldségek, tejföl, túró, rántott hús és töltött tészta. Melyik magyar ne tudna ezek közül jóízűen választani?

A menü

Az étlap klasszikus à la carte, azaz maguknak válogathatjuk össze a fogásokat, de nem érdemes kihagyni sem az előételes, sem pedig a desszertes részt. És azt is ajánlom, hogy nyissunk egy minőségi, melengetővel!

Ha alkoholos italt is fogyasztanánk, akkor egy pezsgő vagy egy vodka remek választás lehet, de az alkoholmentes kínálatból is választhatunk izgalmas tételt.

Az előételek közül kettőt is kóstoltam, és nem is tudom, hogy melyiket szerettem jobban.

A pácolt hering vajas burgonyával egy igazi klasszikus. És ha ezt az ételt még nem próbáltuk, vagy nem próbáltunk belőle igazán jót, akkor itt a megfelelő alkalom. Nincs erős halszaga, nem kell szálkákat kerülgetni, sokkal komfortosabb étel, mint amilyennek hangzik. És az éppen csak langyos burgonya tényleg remek kiegészítő a hal mellé.

Nem is igényeltem volna utána másik előételt, de a pelmenyi meg egészen egyszerűen kihagyhatatlan.

Van belőle húsos verzió is. Na azért is vissza kéne szaladni egyszer...

Igazán fázós napokon a borscs vagy a szoljanka leves lehet a tökéletes bemelegítő étel. Mindegyik nagyon gazdag és tartalmas fogás.

Forrón, rengeteg marhahússal, tejföllel és hozzá passzoló fekete kenyérrel érkezik.

Bevallom őszintén, én ezen a ponton már bőven tele voltam, így a marha-Sztroganov és kijevi csirke közül csak egybe mertem belekóstolni.

A kijevit viszonylag unalmas gondolatnak tűnt, de szerencsére hallgattam a személyzetre, és ezt választottam főétel gyanánt. Nem is tudom, hogy ettem-e valaha ennyire jót belőle.

Nézzétek ezt a húsból kibuggyanó, forró, fűszeres vajas pillanatot:

Desszertek közül én a szirnyikit választottam. Ami gyakorlatilag egy túrópalacsinta. Mármint nem túrós, hanem szinte teljesen túró. Fanyar gyümölcsökkel és fagyival egészül ki. Szépen lehet vele zárni az étkezést.

Ha édesebb, "süteményesebb" dologra vágyunk, akkor válasszuk a medavik desszertet. Édes, mézes, tömör gyönyör!

A MoszkvaTéЯabszolút hiánypótló!

Van is rájuk igény, hiszen még hétköznap, ebédidőben is megtelik szinte az összes asztal.

Érdemes tehát előre foglalni, akár az év utolsó ünnepére, akár az Ünnepi asztal névre hallgató ajánlatukat, ami egészen biztosan egy igazán bőséges és maradandó vacsoraélmény lesz.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!