A Népszava kiszámolta, hogy ebben az évben már 337 milliárd forinttal többet fizetünk augusztus végéig az orosz gázért, mintha a tőzsdén vettük volna.


Idén már 337 milliárd forinttal többet fizettünk az orosz gázért, mintha a szabad piacról vettük volna, írja a Népszava a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) minap frissített külkereskedelmi nyilvántartása alapján.

Augusztusban az oroszok alap számítása szerint körülbelül 122 forintot kérhettek tőlünk a fűtőanyag köbméteréért, ami 3 százalékos drágulás júliushoz képest. A TTF nevű holland tőzsde két hónappal korábbi, vagyis júniusi, irányadó átlagára 114 forintra jön ki. Az orosz sáp növekedéséhez az vezetett, hogy a TTF egy hónap alatt csak 2 százalékkal nőtt.

A TTF kormányzati kommunikáció által is átvett mértékegységeiben amíg az oroszok augusztusban megajoule-onként 33,4 eurót kérhettek tőlünk, addig a TTF irányadó, júniusi átlagára 32,6 euró volt. Uniós pénznemben számolva az orosz felár egy hónap alatt 4 százalékról 2 százalékra csökkent.

Augusztusban a hazai gáztárolók töltését az állami MVM teljes gőzre kapcsolta. Egy hónap alatt 687 millió köbméter gázt kaptunk Moszkvától, ami a tavalyi év azonos havi szintjének kétszerese. A lap számításai szerint amennyiben a fűtőanyagot idén nem a 2021 októberétől 15 évig hatályos szerződés alapján, hanem a tőzsdén vette volna Magyarország, csak 2023 augusztusáig 337 milliárd forinttal kevesebbet fizettünk volna a gázért.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!