Mivel a magyar kormány 2021-ben 15 évre szóló gázvásárlási szerződést kötött a Gazprommal, felbontani sem éri meg az ország számára nem igazán előnyös megállapodást.


Ha a tőzsdei árakhoz viszonyítjuk, a jelenleg érvényes, 2021-ben kötött magyar-orosz fűtőanyag-beszerzési szerződésből az elmúlt két év során 564 milliárd forint kára származhatott Magyarországnak – írja a Népszava a KSH most közzétett tavaly decemberi adatai alapján.

A lap emlékeztet: Vlagyimir Putyin orosz elnök a piaci szint ötödéért ígérte a gázt Magyarországnak, amely 2021 októberében 15 éves gázvásárlási szerződést kötött a Gazprommal. A kormány korábbi közlése alapján ez a megállapodás sokkal kedvezőbb, mint az 1995-ben kötött szerződés, és a magyar-orosz gázmegállapodás biztosítja a rezsicsökkentés fenntartását.

A magyar kormány többször is azt kommunikálta, hogy az orosz gáz a legolcsóbb Magyarországnak, de ezt még nem támasztották alá bizonyítékokkal. A Népszava elemzése szerint nem lehet látni, hogy a 2021-ben kötött szerződés miért lenne kedvezőbb, mint a korábbi kontraktus vagy más gázvásárlási lehetőség.

Ráadásul mivel hosszú távra, 15 évre szól a beszerzési szerződés, Magyarországnak már nem éri meg kilépni belőle és esetleg más forrásokból beszerezni a gázt.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!