Ugyan Irán azt hangoztatja, hogy nem akar széles körű konfliktust, Irakban és Szíriában is csapásokat hajtottak végre, most pedig egy atomhatalommal konfrontálódtak.


Rakétatámadást hajtott végre Irán a szomszédos Pakisztán területén kedden – írja a BBC. A támadás célpontja Teherán szerint a Jaish al-Adl nevű terrorszervezet volt, mely fegyveresei egy hónapja 11 iráni rendőrrel végeztek a határ közelében.

Iszlámábád törvénytelennek nevezte a támadást, melynek súlyos következményei lehetnek. Rámutattak, a támadásra ráadásul annak ellenére került sor, hogy számos kommunikációs csatorna működik a két ország között.

A pakisztáni miniszterelnök és az iráni külügyminiszter éppen a rakétatámadás napján találkozott Davosban – mutat rá a BBC. Eközben az iráni és a pakisztáni haditengerészet közös hadgyakorlaton vett részt.

Ezekkel hivatalosan az Iszlám Államot és a Moszadot vették célba, mivel Teherán szerint közük volt a kermani merénylethez. Utóbbi támadás öt civillel végzett, másik hat embert pedig megsebesített.

Ugyan Irán azt hangoztatja, hogy nem akar egy szélesebb körű konfliktust, a BBC kiemeli, hogy az iráni rezsim által támogatott csoportok, közöttük a jemeni húszik és a libanoni Hezbollah sorra hajtanak végre támadásokat Izrael és szövetségesei ellen. Rámutatnak arra is, hogy Pakisztán esetében egy atomhatalommal konfrontálódott Teherán. A húszik ellen egyébként az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság múlt héten hajtott végre légitámadásokat, melyeket a brit külügyminiszter szerint újabbak követhetnek.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!