Az ingatlanpiaci szakértő szerint a legnagyobb kérdés az, kik tudják majd kigazdálkodni az évi 71 ezer és 234 ezer Ft közötti törlesztőrészletet. Balogh László úgy becsüli, évi 8-15 ezer adásvételnél használhatják majd fel a támogatást.


Hónapok óta lebegtette a kormány, hogy mi léphet majd a nagyobb településeken 2024-től megszűnő csok helyébe. Szerda este végül Csák János kulturális és innovációs miniszter bejelentette az új otthonteremtési támogatást. Azóta kiderült, hogy a CSOK plusz, másnéven városi CSOK a falusi CSOK-kal együtt is felvehető lesz, mindezt pedig akár a babaváró hitellel is lehet kombinálni.

Már most biztosra lehet venni, hogy az új CSOK-nak komoly hatása lesz az ingatlanpiacra, még ha nem is akkora, mint az elődjének volt, tudtuk meg Balogh Lászlótól, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjétől.

– Mi változik január elsejétől?

– A CSOK pluszt teljesen új alapokra helyezik, és a nagyvárosi lakástámogatási rendszer tulajdonképpen egy kedvezményes hitelprogrammá alakul át, melynek lényege, hogy egy gyerek esetén 15, két gyerek esetén 30, három gyerek esetén pedig 50 millió forint hitelt kaphatnak a családok 3 százalékos kamattal. Ez már csak azért is nagyon kedvező, mert manapság még a jobb banki ajánlatokban is piaci alapon 7 százalék körüli kamattal kínálják a lakáshiteleket. Állami támogatásként pedig a második gyerek megszületésénél 10 millió forint írható le a tőketartozásból, majd minden további gyerek után újabb 10 millió forint. Így szinte biztos, hogy

Az a nagyjából 4-5000 család mozgathatja a piacot, akik két-három gyerekkel már rendelkeznek, de újabbat nem terveznek.

– Milyen ingatlanokra nőhet meg a kereslet?

– A jelenleg érvényben lévő CSOK-szabályok szerint, ha valaki két-három gyerekkel költözne, akkor legalább 50-60 és legfeljebb 150 négyzetméteres társasházi ingatlanban kell gondolkodnia, míg családi házak esetében 80-90 négyzetméter a minimum, a maximum alapterület pedig 300. A CSOK plusz esetében ilyen részletszabályokat még nem ismerünk, de valószínűleg az alapterületre vonatkozó szabályok nem változnak, mert ez már eddig is jól bevált. Viszont korlátozni fogják az ingatlan értékét: az első lakást vásárlóknak 80 millió forint, a továbbköltöző családoknak pedig 150 millió forint lesz az az értékhatár, amibe bele kell férniük. Mivel például

nem ez lesz a döntő szempont, hanem sokkal inkább az, hogy a felvett 15-30-50 millió forintos hitel törlesztőrészletét ki tudják-e gazdálkodni.

– Hogyan alakulnak majd ezek a törlesztőrészletek?

– A CSOK plusz esetében 3 százalékos kamattal számolva a 25 éves futamidő során

Piaci alapon ugyanez mondjuk egy 8,5 százalékos kamattal számolva 15 millió forint esetében 120 ezer, 30 millió forint esetében 240 ezer, míg 50 millió forint esetében pedig 400 ezer forintos törlesztőt eredményezne.

– Most valóban kedvezőnek tűnik a 3 százalékos kamat a CSOK plusznál. De jövőre is így lesz ez, amikor a kormány már csak 6 százalékos inflációval számol?

– A jelenlegi állapothoz képest, amikor a legjobb piaci kamatajánlat 6,8-6,9 százalék, mindenképpen jobb, de hogy mit hoz a jövő, az egy nagyon érdekes kérdés.

2021 nyarán volt már rá példa, hogy piaci alapon kedvezőbb feltétellel lehetett lakáshitelhez jutni, mint a fix 3 százalékos CSOK hitel. Ez nem sűrűn fordult elő a hazai lakáspiac történetében az elmúlt 30 évben. Azt javaslom, hogy aki hitelfelvételben gondolkozik, mindenképpen nézze át az aktuális hitelajánlatokat, mert nagy különbségek mutatkoznak az egyes bankok ajánlatai között.

– Kik lehetnek azok, jó eséllyel hozzájuthatnak a CSOK pluszhoz?

– A gyerekvállalás előfeltétele lesz a CSOK plusz igénylésének, legalábbis az eddig megismert szabályok alapján, de a végleges jogszabály csak november közepén jelenik meg. Ebből várhatóan kiderül, hogy a gyerekvállalás kizárólag házastársak esetében lehetséges, vagy igényelhetik a csok pluszt bejegyzett élettársi kapcsolatban élők is. Az új CSOK plusz rendszere egyébként nagyon hasonlít a babaváró hitel keretrendszeréhez, ahol szintén a gyerekek születésének beindulásával kezdődött meg a tőkejóváírás. Hozzá kell tenni, hogy a babaváró hitel kombinálható a CSOK plusz rendszerével, vagyis előbbi segítségével azok a családok is elő tudják teremteni az önerőt, akik még nem rendelkeznek saját ingatlannal. A babavárót egyébként eddig is többnyire erre használták a hiteligénylők.

– Várható a CSOK plusz esetében, hogy az eladók beépítik az ingatlanok árába a támogatást, ahogy ez korábban a csoknál is megtörtént?

– Valóban volt egy olyan jelenség a piacon korábban, hogy például amikor a háromgyerekeseknek járó 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást lehetett új lakás vásárlására vagy építkezésre felhasználni, akkor a 2015 végihez képest egyes újépítésű lakások 2016 elejére, néhány nap alatt pont 10 millió forinttal lettek drágábbak. A CSOK plusszal azonban azért nehéz számolni az eladóknak, mert

Ráadásul akár az adásvételi szerződés szövegezéséig rejtve maradhat, hogy a vevők a CSOK pluszt is igényelnék.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!