Marlene Engelhorn 25 millió eurót örökölt, miután 2022 szeptemberében meghalt a nagyanyja. MOst véletlenszerűen kiválasztott állampolgárok dönthetik el, mi legyen a hatalmas vagyonnal.


A 31 éves bécsi Marlene Engelhorn óriási vagyont, 25 millió eurót (átszámítva 8,4 milliárd forintot) örökölt, amikor nagyanyja, Traudl Engelhorn-Vechiatto 2022 szeptemberében meghalt. Az elhunyt rokon vagyonát a német vegyipari és gyógyszeripari vállalat, a BASF megalapításával szerezte. A „meg nem érdemelt” pénz elköltéséhez Marlene azt szeretné, hogy

Arra kérte az osztrákokat, hogy vegyenek részt a Jó Újraelosztási Tanács néven ismert kezdeményezésében. A hét elején a gazdag örökösnő 10 000 meghívót küldött véletlenszerűen kiválasztott osztrák állampolgároknak. A 10 000 felnőtt osztrákból álló kezdeti mintából 50 főt választanak ki, és 15 póttagot is kijelölnek az esetleges lemorzsolódás esetére.

Ha az 50 ember nem tud „széles körben támogatott” döntést hozni arról, hogy mit kezdjenek a pénzzel, akkor az Engelhornhoz kerül. Azt mondta:

Engelhorn elmondta, hogy szerinte kezdeményezése „a demokráciát szolgálja”, mivel az örökséget nem adóztatják meg Ausztriában. Azt mondta: „Vagyont örököltem, ezzel hatalmat is, anélkül, hogy bármit is tettem volna érte. És az állam még adót sem akar kivetni rá.”


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!