Mint arról mi is hírt adtunk, februárban az Alkotmánybíróság elrendelte a Kúrián a lúgos orvosként ismert B. Krisztán ügyében 2018 júliusában hozott jogerős ítélet felülvizsgálatát. Az ügy áldozatának kártérítési perében most Renner Erikának két ügyvéd és a bíró előtt kellene válaszolnia a nőiességét és szexuális életét firtató kérdésekre. Ám a tárgyalás előtt leváltották az eddigi bírót, Pákozdi Zoltán Rudolfot - tudta meg az Index.

A lap érdeklődésére a Fővárosi Törvényszék szóvivője ezt azzal magyarázta, hogy a

bírónak több nagyobb tárgyi súlyú ügye van, ezért egy kevésbé leterhelt bírónő kapta meg ezt a kártérítési ügyet.

A polgári per már 2017 decembere óta húzódik, de a bíróság a büntetőügy jogerős ítéletéig felfüggesztette a kártérítési pert. Végül 2018. július 12-én a Budai Irgalmasrendi Kórház volt igazgatóját jogerősen 11 év fegyházbüntetésre ítélték és örökre eltiltották az orvosi hivatástól, a kártérítési ügy is folytatódhatott.

hirdetés

Az eddigi bíró már több szakértői vizsgálatot is kért, de szerint ezek nem voltak elégségesek, ezért kért egy újabbat is.

A bíró a szakvéleményből többek közt a következő kérdésekre várja a választ:

Renner Erika szedett-e fogamzásgátlót? Gyermekvállalásra spontán vagy lombikprogram keretében lett volna nagyobb esélye? Milyen állapotban van jelenleg a méhe? Képes-e szexuális életre Megállapítható-e, hogy a támadás miatti sérülések és azok következményei a felperes spontán megtermékenyülését, valamint a terhesség kiviselését befolyásolták az azóta eltelt időszakban? Amennyiben igen, úgy kérik, hogy a szakember határozza meg a befolyásoltság mértékét, és mutassa be, hogy miként alakult a felperes sérülések elszenvedését megelőző állapotához képest. Képes-e a felperes szexuális életet élni? A hüvelyi sérülés milyen konkrét hátrányt okoz Erika életében? Milyen mértékben járult hozzá Erika jelenlegi állapotához a sajtónyilvánosság, az elnyúló kezelési időszak és maga a lúggal való leöntés? Hatásukat százalékban kellene az orvosszakértőnek megállapítania. Milyen volt Erika támadás előtti egészségi állapota, a traumát megelőzően volt-e esetleg pszichés megbetegedése?

A kérdésekre a január 15-i tárgyalási napon kellett volna választ kapni, de a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ tavaly június óta kapacitás hiányra hivatkozva nem tudja elvégezni a bíróság által kért vizsgálatokat. A bíró ezért egy pécsi intézményt kért, de arra, hogy elvállalják-e az ügyet, Renner Erika úgy tudja, hogy még nem érkezett válasz.

A sértett úgy véli, hogy a bírócsere talán könnyebbé teszi az ő helyzetét, mert "nőként egy nőnek nem kell majd elmagyaráznom, hogy egy ilyenfajta sérülés mennyi műtéttel járt, és mit okoz a mindennapjaimban"

− mondta az Indexnek.

A nő 25 millió forintot követel a támadójától. A következő tárgyalást március 20-án tartják.


hirdetés