Archeológusok szokatlan tömegsírt fedeztek fel, benne 450 „megszentségtelenített” csontvázzal, amelyeket kortársaik vámpíroknak tarthattak.


A lengyelországi Luzino közelében, egy építkezésen feltárt sírban olyan csontvázakat találtak, amelyek le voltak fejezve, vagy szokatlan testhelyzetben lettek eltemetve.

Voltak olyan csontvázak, amelyeknek pénzérme volt a szájában, a koponyájukat pedig a lábuk közé tették: ez a két szokás a 19. századi Európában azt a célt szolgálta, hogy megtörjék a vámpírok erejét.

Az ásatás vezetője, Maciej Stromski elmondta, hogy annak idején a temetésekkel kapcsolatos hiedelmek igen elterjedtek voltak.

A tömegsírban talált emberi maradványok egyharmadának tégla volt a szájában, ami ugyancsak bevett „gyógyír” volt a vámpírok ellen. Az emberek ugyanis úgy hitték, hogy az élőholtak felelősek az egyes betegségek, például a bubópestis terjesztéséért, mert sémoni befolyásra, valamiféle fekete varázslat hatására ezek a testek képesek átrágni magukat a földön. Egy dolgot lehet tenni ellenük: téglát tenni a szájukba.

A vámpírok mítosza a mai napig tartja magát. 2003-ban egy vezető malawi politikust kis híján halálra köveztek feldühödött emberek, mert úgy tartották, hogy vámpírok laknak a házában. Eric Chiwaya ellen az volt a vád, hogy együttműködik a vérszívókkal, hogy embervért gyűjtsön nemzetközi segélyszervezetek számára.

(via Daily Star)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!