Hollywoodban sztrájkba léptek a forgatókönyvírók és az amerikai színészcéh is. Ez pedig világszerte érezteti hatását.


A május elején kezdődött sztrájk miatt számos Magyaroszágon forgatott szuperprodukció forgatása állt le. Az amerikai forgatókönyvírók szakszervezete hirdette meg a sztrájkot, amihez később csatlakozott az amerikai színészcéh is, a SAG-AFTRA.

- írja a hvg.hu.

Egy korábbi, 2007-es tiltakozás miatt 38 ezer filmes munkahely szűnt meg Hollywoodban és az anyagi károk 2,1 milliárd dollár volt. 1980 óta pedig nem volt olyan, hogy a színészek is sztrájkba fogtak volna.

A munkabeszüntetés világszerte érezteti hatását. Magyarországon a filmes bérmunkák több mint húszezer hazai filmipari szakembernek adnak munkát. Az ő megélhetésük is veszélybe kerülhet a kalifoniai sztrájk miatt.

Több film munkálatait felfüggesztették. A Budapest Reporter információi szerint többek között az Eddie Redmayne főszereplésével készülő minisorozatot is halasztották. Ez a Charles de Gaulle elleni merényletkísérlet kivitelezését magára vállaló bérgyilkososztagról szólna, címe The Day of the Jackal. Szintén leállt az FBI International című sorozat 3. évadának gyártása is.

De van olyan film, ami forog tovább, ezek esetében a SAG-AFTRA mentességet adott, mert ezek nem a nagy stúdiók és nem a legnagyobb streamingplatformok gyártásában készülnek. Így például készülhet a Jenna Ortega és Paul Rudd főszereplésével készülő Death of a Unicorne című horror-vígjáték és a Dűne: Sisterhood-sorozat is. Valamint forgatják a Mads Mikkelsennel és Sigourney Weaverrel készülő Dust Bunny című thrillert, és a Dave Bautista főszereplésével készülő The Killer's Game-et.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!