Vera Jourová szerint a kampány szándékosan félrevezeti a magyarokat. Korábban az Európai Bizottság visszafogottan reagált.


„Hazugságokat tartalmaz a magyar kormány nemzeti konzultációjának a kérdőíve, az ahhoz kapcsolódó plakátkampány pedig felháborító, botrányos és sértő” – mondta a Euronews tudósítójának kérdésére Vera Jourová.

Az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős biztosát a lap arról kérdezte, hogy látta-e a plakátokat, illetve félrevezetőnek tartja-e a kérdőívhez kapcsolódó állításokat.

„Először is, a plakátkampány felháborító és botrányos. Ez a kampány sérti a főnökömet, Ursula von der Leyent, sért engem is személyesen és sérti a legtöbb a biztost, ha nem az összeset. Ez az első dolog, és nem hiszem, hogy ezt hívják az európai zsargonban őszinte együttműködésnek.”

Jourová ezután kitért a nemzeti konzultációra is.

„Ön azt kérdezte, van-e félrevezetés a konzultációs folyamatban. Nos, igen, láttam olyan dolgokat, amelyek igazolhatóan hazugságok. Például az, hogy Brüsszel le akarja bontani az energiaárak támogatási rendszerét: ez hazugság. Az, hogy Brüsszel meg akarja szüntetni a magyar extraprofitadót: ez hazugság, hiszen a tagállamok döntenek. És hogy valami szaftosat is mondjak: Brüsszel palesztinoknak nyújtott támogatása feltételezhetően eljut a Hamászhoz: ez színtiszta hazugság.”

Hozzátette: szerinte „hazugságok vannak benne” és „a kampány félrevezeti a magyarokat”.

Korábban az Európai Bizottság visszafogottan reagált a Magyarországot elárasztó, Ursula von der Leyent és Alex Sorost ábrázoló plakátokra. Akkor kiderült, hogy a bizottság elnöke látta a plakátokat, de a szemöldökét se húzta fel.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!