Hosszú időn keresztül nyomasztják majd még a német fogyasztókat a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások során szerzett tapasztalatok a nürnbergi GfK piackutató intézet felmérése szerint.


A felmérésben résztvevők közül minden harmadik például jövedelmi helyzetének romlására számít a következő tizenkét hónapban. Negyedük tervez lemondani a már betervezett nyaralásáról és 7 százalékuk eltekint ezalatt az idő alatt a ruházati cikkek, új autó vagy luxuscikkek vásárlásától.

A GfK kutatóti a "Covid-19 Consumer Pulse" című felmérés alapján arra a megállapításra jutottak, hogy a jövőben a fogyasztók tudatosabban fogják meghozni vásárlási döntéseiket.

Nehéz gazdasági környezet és szűkös elkölthető jövedelem lesz az új norma

- fogalmazott Petra Süptitz, a GfK szakértője, hozzátéve, hogy "a kereskedőknek és a gyártóknak is erre kell majd berendezkedniük".

A válaszadók harmada számít arra, hogy a jövőben kevesebb elkölthető jövedelem áll majd rendelkezésére olyan tartós fogyasztási cikkek vásárlására, mint bútor, autó vagy tévékészülék. A járványügyi korlátozások a fogyasztók vásárlási szokásain is nyomot hagytak. Április folyamán például a németek 70 százaléka legalább egy alkalommal vásárolt interneten.

A vásárlói magatartás több fázisban módosult a korlátozások alatt a GfK megfigyelése szerint. Az első, pánik szakaszban a vásárlók olyan cikkeket szereztek be, amelyekre azonnali szükségük volt, például számítógép monitort és más hasonló felszereléseket otthoni munkavégzéshez. Az ezt követő berendezkedési fázisban a környezetüket otthonosabbá tevő cikkeket, például játékkonzolokat szereztek be. A harmadik fázis, amikor az ismét megnyíló üzletek látogatására rendezkednek be, még csak most kezdődik - írja a GfK vásárlói magatartást elemző felmérése.

A kereskedők előtt új lehetőségeket nyitott meg a válság a GfK szakértői szerint. Nagyobb szerephez juttathatták például a mobil alkalmazásokat és a különböző média platformokat az ügyfelekkel fenntartott kapcsolatok ápolásában.

Koronavírus - Még több hír a témában

(MTI)

Kiemelt kép: Stuttgart, 2020. április 6. A stuttgarti nemzetközi repülõtér bezárt fõ utascsarnoka a koronavírus-járvány idején, 2020. április 6-án. MTI/EPA/Ronald Wittek


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!