A miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján arról is beszélt, hogy bár szerinte is kívánatos lenne az orosz gazdasági kapcsolatok visszaépítése, ez szerinte nem fog bekövetkezni. Azt is megígérte, hogy Magyarország ki fog maradni a háborúból, de az orosz energiaellátást fenn fogja tartani, és megvétózza a magyar érdekeket sértő szankciókat.


Orbán Viktor is beszédet tartott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján.

Szerinte a 2022-es választási évben a költségvetési hiány és az államadósság is csökkent, pedig választási években ezek mindig mindenhol növekedni szoktak – írja a Telex.

A 2022 és 2026 között működő magyar kormány szerinte gazdasági fókuszú, mert már a megalakuláskor tudták, hogy komoly gazdasági kihívások vannak. A háború kirobbanása után gyorsan egyértelművé vált, hogy a brüsszeli szankciók miatt szükség van önálló energiaminisztériumra, ahova a kormányfő szerint a vállalati szektorból érkezett Lantos Csaba miniszter.

A kormány szerinte nem lett szocialista, sem kommunista, a piaci finanszírozásban hisz. Ez viszont csak akkor működik, ha elfogadható mértékű kamatszintek mellett lehet finanszírozást biztosítani, ha ez nincs – és most a nagyon magas kamatok miatt nem így van – akkor szükség van állami kamattámogatásra.

– szögezte le a kormányfő.

Utalt Parragh László korábbi gondolatára is, aki szerint kívánatos lenne visszaépíteni az Oroszország felé fennálló gazdasági kapcsolatokat. A kormányfő szerint is kívánatos lenne, de ő nem hiszi, hogy ez be is fog következni.

– mondta a miniszterelnök.

Most szerinte az a helyzet állt elő, hogy az európai gazdaságot leválasztották az orosz függőségről. Egy ideig teljesen abszurdnak tűnt, hogy Ukrajna EU-tag és NATO-tag lehet, ma már viszont tényleg erről van szó.

Végül a termelési rekordokról számolt be, illetve megígérte többek között azt, hogy a háborúból Magyarország ki fog maradni, és megvétózza a számára kedvezőtlen szankciókat. Az orosz energiaellátást fenn fogják tartani, az ársapkákat is tudják biztosítani, és le fogják törni az inflációt.

A miniszterelnök egy – általában egyébként pont a kétértelműséget bizonyító – Bánk bán-idézettel köszönt el:


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!