Európai parlamenti képviselők és diplomaták megakadályoznák, hogy Magyarország 2024 júliusában átvegye az Európai Tanács soros elnökségét.


Az Európai Parlamentben már készül egy állásfoglalás, miszerint jogállamisági aggályok miatt nem tartják elfogadhatónak, ha az Orbán Viktor vezette kormány venné át az EU-tagállamok képviseletét – írja a Portfolio.

A lap szerint

Az indítvány azzal érvel, hogy „Orbán Viktor miniszterelnök egyéni szabadságjogok elleni támadásai, a jogállamiság semmibe vétele és az uniós pénzekkel kapcsolatos korrupcióról szóló jelentések” miatt a budapesti vezetés nem alkalmas az uniós tagállamok közös képviseletére az elnökség részeként. A legnagyobb frakciók támogatják az állásfoglalást.

Ezzel kapcsolatban a Politico arról ír, hogy az uniós ügyekért felelős miniszterek már tárgyalásokat folytatnak arról, hogy megvizsgálják a magyar elnökség elhalasztásának lehetőségeit.

A héten szavazásra bocsátandó EP-s állásfoglalás felszólítja az uniós kormányokat, hogy találjanak megoldást a magyar elnökség problémáira, míg a magyar kormány tisztviselői visszautasították a vádakat, és álláspontjuk szerint elkötelezettek Magyarország soros elnökségének végrehajtása mellett.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!