Erősödött a kormánypárt és gyengültek az ellenzéki pártok. A megkérdezettek azonban nagy többségben támogatják az Európai Uniós tagságot.


Tavaly szeptemberben a megkérdezettek 52 százaléka akart kormányváltást, ez a szám idén januárra 48 százalékra csökkent - derült ki a hvg.hu megbízásából készített felmérésből.

A Medián elemzése szerint

A választani tudó „biztos” szavazók közül minden második most a Fidesz–KDNP-re voksolna. A szavazókorúak 32 százaléka választaná a Fideszt.

A DK a második, tavaly 9-7 százalékról most 6-ra csökkent a támogatottságuk.

A harmadik helyen a Mi Hazánk áll 5 százalékkal, a tavalyi 7 százalékról nekik is csökkent az arányuk.

A Jobbik 4 százalékon áll továbbra is.

A bizonytalanok száma viszont nőtt, egy éve 27 százalék volt, most már 36.

A „biztos” szavazóknak 53 százaléka szavazna a Fidesz–KDNP-re. A DK-ra 11, a Mi Hazánkra 8, majd a Momentum és az MKKP következik.

A mostani számok alapján a nemsokára esedékes európai parlamenti választásokon "akár négy vagy öt ellenzéki párt is mandátumhoz juthat” – írja Medián. A cég számítása szerint 14 fideszes, 2 mi hazánkos, 4 DK-s és 1 momentumos képviselő kerülhetne be idén júniusban az EP-be.

Az Európai Uniós tagságot a teljes szavazókorú lakosság 83 százaléka támogatja. Csak alegalacsonyabb iskolai végzettségűek, a legalacsonyabb jövedelműek, a kistelepüléseken lakók és a politika iránt egyáltalán nem érdeklődők körében kisebb a támogatottság.

Forrás: Telex.hu


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!