Nagy Andor azt mondta: ez nem az osztrákok vagy más, szomszédos nép ellen irányul, hanem a hazai börtönviszonyok miatt kényszerültek erre a lépésre.


A napokban lázban tartja a közvéleményt a hír, miszerint migránsokat a határon illegálisan átjuttató embercsempészek tömeges szabadon engedését tervezi a magyar kormány. Rétvári Bence államtitkár kedden arról beszélt, hogy azért döntöttek az elengedés mellett, mert az Európai Unió nem biztosít elég forrást az embercsempészek ellátására.

Az ügyben Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter is megszólalt: ő azt közölte, hogy bekéretik a magyar nagykövetet, hogy a szabadon engedésekről kérdezzék.

Nagy Andor, Magyarország bécsi nagykövete arról tájékoztatta az Infostartot, hogy a találkozó lezajlott. „700 ember elég sok, egy kritikus tömeg, nincsenek rá felkészülve, hogy közülük hányan akarnak Ausztriába menni” – fogalmazott a megbeszélésről Nagy. Elmondása szerint azt mondta az osztrák külügyminiszternek, hogy

Nagy Andor arról is beszélt az osztrák diplomácia vezetőjének, hogy Magyarországon 2400 embercsempészt tartanak fogva, ami 12 százaléka az ország elítéltjeinek. Ennyi elítélt sok pénzébe kerül az államnak, ezért döntött úgy a Belügyminisztérium, hogy akiknek „már csak kevés volt hátra” a büntetésükből, azokat szabadon engedi.

Az embercsempészet miatt ülő rabokat azzal a feltétellel helyezték szabadlábra, hogy 72 órán belül elhagyják el Magyarországot, és oda távoznak, ahonnan érkeztek: többnyire Szerbiáról, Romániáról és Ukrajnáról van szó, nem Ausztriáról.

Azt ugyanakkor a nagykövet sem gondolja, hogy magyarázatával megnyugtatta volna Schallenberget. A feszültség azért kezdett fokozódni Magyarország és Ausztria között, mert egy friss kormányhatározat alapján rengeteg külföldi embercsempész szabadulhat a magyar börtönökből. Az embercsempészek szabadon engedése már meg is kezdődött, erről az RTL Híradója rejtett kamerás felvételekkel be is számolt.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!