A szakértő szerint ennek több oka is van, de a koronavírus-járvány is közrejátszott benne.


Az EU tagállamok közül Magyarország érte el a legjobb eredményt az áfacsalással szembeni küzdelemben – ez derült ki a Niveus Consulting Group elemzéséből.

Az Európai Bizottság az áfarésről szóló legújabb jelentése 2020-ig dolgozta fel az adatokat. A vizsgálat minden évben elkészül arról, hogy az egyes tagállamban a be nem szedett áfa összege és a potenciálisan beszedhető áfa milyen arányt mutat – írja a 24.hu.

Nálunk ez egyre eredményesebb – derül ki a jelentésből.

„Bár a tavaly közzétett becslés alapján úgy tűnt, hogy a 2020-as évben is egyenletes csökkenést mutat az áfa-csalás, a ma publikált végleges számok alapján kiderült, nem kis meglepetésre, hogy

– közölte Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group jogi partnere.

Fischer szerint az olyan intézkedések hatásai ezek, mint az online pénztárgép (2014), az EKAER (2015) vagy éppen az online számla (2018) bevezetése.

A készítők is kiemelik, Magyarország érte el a legnagyobb javulást 2019 és 2020 között. A 4,7 százalékpontos javulással leelőztük többek között a második helyezett Németországot (4,2 százalékpont) és a harmadik helyezett Hollandiát (4,1 százalékpont).

Úgy vélik, hogy a javulást segítette a koronavírus járvány miatti támogató intézkedések és a csökkenő készpénzforgalom is.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!