„Oldják meg, amit vállaltak, mert ez a vállalás volt az ársapka szabályozás bevezethetőségének egyik alappillére. Ne hátráljanak ki ebből!” – üzeni a Független Benzinkutak Szövetsége.


Mint arról mi is beszámoltunk, a Mol november 18-tól 100 liter/tranzakció mennyiségi korlátozást vezetett be a töltőállomásai magasnyomású kútoszlopain bonyolított tankolásokra. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete szerint elfogadhatatlan, hogy - az egyébként március 10. óta már kizárólag piaci áron tankoló - közúti áru- és személyszállító vállalkozások tevékenységét nagymértékben korlátozó szabályozás veszélybe sodorhatja az ellátási lánc zavartalan működését is.

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöksége levelet küldött Hernádi Zsoltnak, a Mol vezérigazgatójának és Orbán Viktor miniszterelnöknek az intézkedés miatt. Ebben többek között azt írják:

"Megdöbbenéssel fogadtuk tegnapi körlevelüket, ami szerint a MOL megszünteti többszáz kisbenzinkút ellátását. Ismerjük a hatósági ár hatásait, hiszen fő elszenvedői vagyunk, és nyilván mi is azt szeretnénk, ha eltörlésre kerülne. Addig azonban, amíg hatályban van, ezzel kell élnünk, nekünk is, de a MOL-nak is".

A szövetség szerint:

Arra figyelmeztetnek, hogy nem a partnerek megélhetése a tét, "hanem az ország ellátása. Nem a nagyvárosok számtalan benzinkútjának ellátása a tét, hanem a vidéki lakosság, a gazdálkodók ellátása".

Felhvták a figyelmet arra is, hogy korábban azt ígérte a cég, hogy a Mol biztosítani fogja az igényeknek megfelelő mennyiséget, csak a logisztika volt gond. "Ezt a gondot a most kisemmizett partnereik megoldották,

A szövetség úgy véli, hogy a Mol felelőssége az, hogy megoldja a vidék ellátását: "ebből következően az Önök felelőssége az is, amibe a vidéki lakosságot és vállalkozásokat kényszerítik, ha nem teljesítik, amit vállaltak".

"Tudjuk, hogy az Önök álláspontja szerint csak szerződéskötési kötelezettségük van velünk szemben, ellátási kötelezettségüket tagadják, azonban szeretnénk emlékeztetni, hogy a szerződés fogalma mást jelent, mint ahogy ahhoz sem férhet kétség, milyen szándék vezette a jogalkotókat" - írja Egri Gábor elnök a levélben.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!