Az „egyetemi modellváltásban” részt nem vevő három intézményben úgy érzik: megalázóan kevés a pénz, amit a tanári munkáért kapnak.


Három egyetemen majdnem 3 ezer oktató követel méltó, versenyképes egyetemi dolgozói béreket: azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását a fenntartótól – írja a G7 gazdasági portál.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) közel másfél ezer, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) mintegy ezer, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen (Zeneakadémia) pedig 250 egyetemi dolgozó írta alá a követelést. A felsőoktatási intézményekben közös, hogy mindhárom elkerülte eddig az úgynevezett „modellváltást”, azaz az államközeli alapítványokba kiszervezést. (Még két ilyen egyetem van: a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Miniszterelnökség alá tartozó Nemzeti Közszolgálati Egyetem.)

Az ELTE-n 2023-ban vezetett be a fenntartó (oktatási minisztérium híján a Belügyminisztérium) egy intézményi minimálbért. Ez


    ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!