A biztonságiak „felsőbb utasításra” és „regisztrációs rendszerhibára” hivatkoztak – tudta meg a Telex.


Kirakták a CPAC Hungary konferenciáról az Amerikában élő Garamvölgyi Flórát, a Guardian magyar tudósítóját, miközben éppen interjút készített egy korábbi republikánus szenátorral és elnökjelölt-aspiránssal - írja a Telex.

Korábban nem volt példa arra, hogy újságírót kitiltsanak a konferenciáról, ám most Matt Schlapp, a CPAC konferenciák főszervezője az esemény csütörtöki megnyitóján azzal büszkélkedett, hogy az Alapjogokért Központ a tavalyi konferencián megtanította neki, hogy hogyan lehet megszabadulni a nemkívánatos újságíróktól.

A Telex úgy tudja, hogy tavaly több neves lap, köztük a Guardian, a Reuters, a Rolling Stone és a New Yorker újságírói sem juthattak be a rendezvényre, idén pedig

Kivétel volt a Guardian magyar tudósítója, aki elmondta, hogy sikeresen tudott regisztrálni a konferenciára, melyről visszaigazolást is kapott. Mikor indult volna Magyarországra, egy email-ben arról értesítették, hogy helyhiány miatt nem tudják beengedni a konferenciára. A lap úgy tudja, hogy nem egyedi esetről van szó.

Az újságíró, aki ekkor már a reptéren volt, végül mégis eljött, hátha be tud jutni valahogy. Elmondása szerint végül simán beengedték a Bálnába, ahol másnap is tudott dolgozni. A zárónapon, miközben épp interjút készített, az egyik szervező a mondata közepén rángatta el mellőle a politikust, majd három biztonsági ember kikísérte. Azt közölték vele, „felülről” azt mondták, hogy a regisztrációját egy „rendszerhiba” miatt fogadták el, és azonnal távoznia kell.

A konferencián a főszónok Orbán Viktor volt, de felszólalt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Lázár János építésügyi miniszter és Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum és a 21. Század Intézet főigazgatója is. A két sztárvendég, Donald Trump és Tucker Carlson videón üzent.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!