Négy ország külügyminisztere nincs ott találkozón, köztük a magyar. Szó lesz az uniós lőszergyártás gyorsításáról és újabb esetleges Moszkva-ellenes szankciókról is.


Brüsszel helyett ezúttal Kijevben tárgyalnak az Európai Unió külügyminiszterei – írja az Index.

Nem ő ugyanakkor az egyetlen: a portál értesülései szerint hazánkon kívül Svédország, Lengyelország és Lettország is alacsonyabb szinten képviseli magát a találkozón. Magyarországot egyébként Bunford Zsolt biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkár képviseli a tanácskozáson.

A Politicoinformáció szerint a megbeszélésen szóba kerül az OTP ügye is. A magyar külügy álláspontja szerint lényegi változás nem történt azzal, hogy az ukránok ideiglenesen felfüggesztették az OTP nemzetközi háborús szponzori státuszát, mert Kijev nem vette le véglegesen a bankot a listáról.

Előzőleg a magyar vezetés többször jelezte, hogy amíg az OTP-bank ügye nem rendeződik, addig Magyarország még csak megvitatni sem hajlandó az ukrajnai fegyverszállítások további európai uniós finanszírozásának ügyét – írja az Index. A Politico forrásai szerint komoly tárgyalások folytak a színfalak mögött Budapest és Kijev között a magyar vétó megszüntetése érdekében.

Az ukrán külügyminiszter előzetesen elmondta: a találkozón biztosan szó lesz az uniós lőszergyártás felgyorsításáról. Dmitro Kuleba javasol egy olyan napirendi pontot is, amelynek során újabb Moszkva-ellenes szankciókat vázolnának fel, amelyek csökkentenék az orosz fegyvergyártás és hadiipar potenciálját.

Kuleba arra a kérdésre, hogy mennyire tartanak a hétvégi szlovákiai választás eredményétől, ahol győzött az oroszbarát Robert Fico, diplomatikus választ adott. Szerinte a kemény kampányüzenetek előbb-utóbb felpuhulnak, és az új korány is tudatában lesz annak, hogy Ukrajna biztonsága egyben az ő biztonságukat is jelenti.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!