Az űrbe küldött szondák segítségével legkorábban 2029-ben érkezhet vissza a Földre az idegenek üzenete.


Akár már 2029-ben felvehetik velünk a kapcsolatot a földönkívüliek, írja az Express amerikai tudósok számításai alapján. A Kaliforniai Egyetem kutatói megállapításaikat az évekkel ezelőtt az űrbe küldött szondákkal történő kommunikációra alapozzák.

A Voyager 1 és 2 még 1977-ben indult útnak, és jelenleg is a csillagközi térben haladnak, míg az 1972-ben és 1973-ban útnak indított Pioneer 10 és 11, valamint a 2006-ban felbocsátott New Horizons a heliopauza átlépése felé közelednek a csillagközi térbe vezető úton.

A tudósok a szondáknak küldött jelek alapján próbálják behatárolni, mely csillagok vannak a legjobb helyzetben a kiküldött üzenetek fogadása szempontjából. Ez alapján készítettek egy listát arról, hogy a következő száz évben mely égitestek találkozhatnak a legnagyobb eséllyel a Földről küldött jelekkel.

A legkorábbi válaszra a Pioneer 10 által még 2002-ben elért, bolygónktól 27 fényévnyire található fehér törpe közeléből számíthatunk. Ha nem érkezik válasz, akkor is maradnak továbi lehetőségek, ugyanis a Voyager 2 1980-ban és három évvel később küldött jelei két csillagot is elértek 2007-ben. Ezekről a helyekről pedig legkorábban a következő évtized elején érkezhet meg a válasz.

Jean-Luc Margot kaliforniai rádiócsillagász szerint ugyanakkor

Ennek oka, hogy a Földről meglehetősen kevés és ritka jel indul útnak, így ha hozzánk hasonlóan egy parányi buborékban élnek bármelyik helyen, hatalmas mázli kellene ahhoz, hogy felfedezzenek minket. Jócskán javítaná azonban az esélyeket, ha több millió civilizáció létezik a Tejútrendszerben, amire eddig még semmilyen bizonyítékot nem találtunk.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!