A nyilvánosságra hozott felvételek szerint Tyre Nichols semmivel sem provokálta a rendőröket, akik brutális módon rátámadtak. Figyelem, felkavaró tartalom!


A 29 éves Tyre Nicholst január 7-én állították meg a rendőrök, szerintük gondatlan vezetés gyanúja miatt. Az áldozat a naplementét akarta lefotózni.

Nichols három nappal később, január 10-én halt bele a sérüléseibe. Az áldozat afro-amerikai volt, ahogy az öt rendőr is.

A pénteken nyilvánosságra hozott felvételek alapján egyértelmű, hogy a férfi az ellenőrzés során nem tanúsított semmilyen ellenállást, nem provokálta a rendőröket. Utóbbiak szerint Nichols el akarta venni a fegyverüket, de a videók alapján nem történt ilyen, illetve a kocsijában sem találtak semmit.

Az egyik videón egy utcai kamera felvétele látható: Nichols ekkor már a földön fekszik, egyes rendőrök lefogják, míg a többiek ütik, egy gumibottal, és bele is rúgnak.

A másik három videót a rendőrök testkamerája rögzítette. Az alábbin egyértelműen látszik, hogy a férfi nem ellenáll, amikor a rendőrök megállítják és szó szerint kirángatják az autójából, és azt ismétli, hogy nem csinált semmit.

Nichols itt már a földön fekve próbál elmenekülni az őt továbbra is verő rendőrök elől, közben többször az édesanyjáért kiált. Paprikasprayvel is lefújják.

A negyediken Nichols már félig eszméletlen, a rendőrök pedig elég könnyed hangnemben beszélgetnek. A mentők csak 20 perccel később érkeztek meg.

Pénteken New Yorkban és Memphisben is tüntettek a rendőri túlkapások miatt.

Az öt rendőrt – Tadarrius Beant, Demetrius Haleyt, Desmond Mills Jr.-t, Emmitt Martint és Justin Smith-t – múlt héten elbocsátották, csütörtökön pedig őrizetbe vették őket. A vád ellenük emberölés, súlyos testi sértés, emberrablás, hivatali kötelességszegés és hatósági elnyomás. Négyüket pénteken óvadék ellenében szabadlábra helyezték.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!