A főváros jelenleg két járóbeteg-szakellátást üzemeltet: a hajléktalan-ellátás részeként a nőgyógyászatot és pszichiátriát.


A fővárosi önkormányzat egyhangúan úgy döntött szerdai ülésén, hogy nem támogatja a főváros két járóbeteg-szakellátásának állami kézbe adását.

A parlament tavaly decemberben fogadta el az egészségügy átalakításáról szóló törvényt, amely lehetőséget adott az Országos Kórházi Főigazgatóságnak, hogy előkészíthesse a még nem állami fenntartású szakrendelők államosítását. Az adatokat január óta gyűjtik. Újpest, Terézváros és Józsefváros azonban már külön jelezte: nem kíván élni ezzel a lehetőséggel.

Takács Péter egészségügyi államtitkár korábban elismerte, hogy a szakrendelők államosítása az ő ötlete. Akkor azonban azt is hozzátette, hogy ha a bekért adatokból az derülne ki, hogy nem jó ötlet az államosítás, akkor „ő nem fogja erőltetni".

A főpolgármester előterjesztése szerint a két szakellátás államosítása szakmailag, az érzékeny ellátotti célcsoport biztonságos, személyre szabott egészségügyi ellátása érdekében nem támogatandó.

A fővárosi önkormányzat végül egyhangúan döntött: nem támogatják a két járóbeteg-szakellátás állami kézbe adását.

A közgyűlés szerdai ülésén arról is döntött, hogy módosítják a parkolási rendeletet és a jövőben fél évre kitilthatók lesznek a budai Várból a vári védett övezetben közlekedési szabályszegést - közlekedési szabálysértést, a közösségi együttélés közlekedési jellegű szabályainak megsértését vagy más, közigazgatási szankcióval sújtható szabályszegést - elkövető taxisok.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!