Egyre több a gyerekmunkával kapcsolatos jogsértés az Egyesült államokban, és még a gigabírságok sem riasztják el a franchise-üzemeltetőket.


Az amerikai munkaügyi minisztérium vizsgálata jogsértő gyermekmunkát tárt fel, többek között két 10 éves gyermeket találtak, akik fizetés nélkül dolgoztak, néha hajnali két óráig is három Kentucky állambeli McDonald's-üzletben - írta a Guardian.

A jogsértések miatt összesen 212 754 dollár bírságot szabtak ki a franchise-tulajdonosokra.

A McDonald's helyszínek mintegy 93%-át világszerte franchise partnerek üzemeltetik. Kutatások szerint azok a gyerekek, akik heti 20 óránál többet dolgoznak, kisebb eséllyel mennek főiskolára.

A franchise-vállalkozók 14 és 15 éveseket foglalkoztattak, akik a kiskorúak számára engedélyezett óraszámon kívül és azt meghaladóan dolgoztak, valamint túllépték a napi és heti korlátokat is.

Az Egyesült Államok államaiban a gyermekmunkára vonatkozó törvények enyhítésére került sor nemrég.

Karen Garnett-Civils, a munkaügyi minisztérium munkatársa elmondta:

"A szövetségi gyermekmunkát érintő jogsértések növekedését tapasztaljuk, beleértve azt is, hogy kiskorúak olyan berendezéseket kezelnek vagy olyan típusú munkákat végeznek, amelyek veszélyeztetik őket, vagy a szövetségi törvények által megengedettnél több órán át vagy a nap későbbi szakaszában foglalkoztatják őket. A fiatal munkavállalókat alkalmazó munkáltatónak ismernie kell a szabályokat. A munkáltató, a szülő vagy a fiatal munkavállaló kérdésekkel fordulhat hozzánk, hogy segítsünk megérteni a törvény szerinti kötelezettségeiket és jogaikat."

A jogsértések az éttermek 154 kiskorú alkalmazottját érintették, és 92 107 dolláros bírságot vontak maguk után.

Egy másik pennsylvaniai McDonald's-franchise-tulajdonost, a Pittsburgh területén található 13 étterem tulajdonosát decemberben 101 kiskorú dolgozót érintő gyermekmunkaügyi jogsértések miatt bírságolták meg.

Tavaly júniusban pedig egy Tennessee állambeli McDonald's franchise-üzemeltetőt 3258 dollárra bírságoltak, mert egy 15 éves dolgozót jogellenesen bíztak meg a fritőz használatával, ami veszélyes, kiskorúak számára nem megengedett munkafeladatnak számít. A gyermek eközben égési sérüléseket szenvedett.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!