Minden tizedik Fidesz-szavazó szerint Orbán tudhatott a kegyelemi döntésről. A bizonytalan szavazók szerint is a miniszterelnököt terheli felelősség a botrány miatt.


A magyar közvélemény elsősorban Orbán Viktor miniszterelnököt tartja felelősnek az utóbbi évek legnagyobb horderejű belpolitikai botránya, a kegyelmi ügy miatt, írja a Telex a Republikon Intézet február végi reprezentatív felmérése alapján.

Csak minden negyedik ember gondolja úgy a teljes népességből, hogy az ügy felelőse az azóta lemondott Novák Katalin, aki köztársasági elnökként kegyelemben részesítette K. Endrét, a bicskei otthon kényszerítésért elítélt egykori tanárát. A kutatásból az is kiderül, hogy az ellenzéki és kormánypárti szavazók véleménye jelentős különbségt mutat a köztársasági elnök és a miniszterelnök szerepével kapcsolatban.

A válaszadók hetede szerint Balog Zoltán közbenjárása állhat az ügy hátterében, aki Novák Katalin tanácsadója volt néhány héttel ezelőttig. Ugyanakkor csak kevesen vélik úgy, hogy a kegyelemet ellenjegyző, a közéletből azóta távozó Varga Judit tehető felelőssé a történtekért. A kutatás készítői szerint Varga megítélésében szerepe lehet a korábbi igazságügyi miniszter volt férje, Magyar Péter megszólalásainak is.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!