Egy bennfentes szerint elképzelhető, hogy valahogyan mégis kiegyeznek majd a magyar kormánnyal.


Zsarolásnak nevezte több európai parlamenti képviselő is, hogy a magyar kormány a befagyasztott uniós forrásokért cserébe hajlandó feloldani a vétót az Ukrajnának szánt támogatások ügyében. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Bloombergnek adott interjúban azt mondta:

„Magyarország uniós finanszírozása és Ukrajna finanszírozása két külön kérdés. De ha az EU ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajna finanszírozása egy módosított uniós költségvetésből származzon, akkor a két kérdés összekapcsolódik.”

Erre reagálva Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke a Politicónak úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor árulóként viselkedik, és „ha kell, akkor Magyarország nélkül”, de az Európai Unió vezetőinek meg kell szavazni az ukránoknak szánt támogatást. Iratxe Garcia, a szocialisták vezetője pedig azt mondta: ha Orbán megkapja, amit most akar, akkor tovább fog zsarolni, írja a hvg.hu.

Egy másik uniós informátor szerint azonban elképzelhető, hogy valamilyen megegyezés születik.

„Adunk valamit Orbánnak. Fáj, de így működik ez” – mondta a forrás a Politicónak. A lap szerint Orbán azzal is érvel, hogy ha nem védi meg az EU-pénzekkel a magyarokat a drágulástól, akkor a szélsőjobboldal megerősödik, ami még nála is radikálisabb.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!