A miniszterelnök nem sokkal azután döntött így, hogy Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalása kapcsán inkább kivonult a teremből.


Nem teljesen telt vétómentesen Orbán Viktor estéje és éjszakája, miután az előzetes fenyegetések ellenére mégsem szavazott Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásainak megkezdése ellen az Európai Tanács ülésén, hanem inkább kiment a teremből.

A bejegyzést Orbán néhány órával azután tette közzé, hogy kiderült: nem vétózott a szomszédos ország uniós csatlakozásának ügyében. Ezzel a vétójával azonban a magyar miniszterelnök egyben nemet mondott a 2021 és 2027 közötti EU-s költségvetés felülvizsgálatára is.

Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója korábban már belengette: az Orbán-kormány csak akkor támogatja az 50 milliárd eurós tervet, ha az Európai Bizottság hajlandó odaadni Magyarországnak minden pénzt, összesen 30 milliárd eurót, amelynek a folyósítását korrupciós vagy jogállamisági aggályok miatt fagyasztotta be.

Az Unió négy éven át 50 milliárd euróval akarja támogatni az Oroszország által megtámadott Ukrajnát, amiből 33 milliárd hitel volna, 17 milliárd pedig vissza nem térítendő támogatás.

Korábban Orbán Viktort a hazai és a nemzetközi közvéleményben is érte olyan kritika, hogy Oroszország szájíze szerint beszél a konfliktusról, és akadályozza a megtámadott ország segítségét. Információk szerint a miniszterelnök azt is szeretné elérni, hogy a republikánusok kaszálják el az USA által Ukrajnának szánt 61 milliárd dolláros támogatást is.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!