Emellett még három, hazánkat is érintő ügyben döntöttek volna kedden az uniós pénzügyminiszterek, de egyikben sem sikerült megegyezni.


Egyedüliként vétózta meg a magyar kormány az Ukrajnának szánt közös uniós segélycsomagot az uniós pénzügyminiszterek tanácsának keddi ülésén - írja a 24.hu. Hivatalos bejelentés még nincs az ügyről, de a kiszivárgott hírek szerint elnapolták a döntést.

Az Ecofin, vagyis az uniós pénzügyminiszterek tanácsa kedden tartotta idei utolsó rendes ülését. Itt négy, Magyarországot érintő ügyet is tárgyaltak:

  • a Magyarország ellen zajló kondicionálási eljárásról,
  • a Magyarországnak járó helyreállítási pénzekről,
  • a globális minimumadó elfogadásáról
  • és az Ukrajnának szánt uniós segélyről.

    A négyből azonban egyetlen ügyről sem tudtak megegyezni.

    A kormány már korábban azt mondta, hogy nem támogatja a közös hitelfelvételt, ehelyett azt szeretnék, hogy ha az egyes tagállamokra eső részt mindenki a nemzeti költségvetésből fedezné, és azt kétoldalú megállapodások keretében juttatnák el Ukrajnának.

    A mostani magyar vétó azonban nem jelenti azt, hogy később ne tudnának megegyezni az ügyben, vagy ne tudnák azt Magyarország nélkül is továbbvinni.

    Arról is most kellett volna döntenie a testületnek, hogy az Európai Bizottság javaslata alapján, a kondicionálási mechanizmus keretében befagyasszák-e a Magyarországnak járó költségvetési forrásokból 3000 milliárd forintot.

    A koronavírus járvány hatásainak enyhítésére létrehozott Helyreállítási Alapból Magyarországnak járó pénzekről sem született döntés.

    Ahogy a globális minimumadóról sem. Azt is elnapolták. A magyar kormány ezt is ellenezte, mert ennek értelmében az összes tagállamban 15 százalékos effektív társasági adókulcsot vezetnének be, nálunk viszont 9 százalékos társasági adókulcs van, tehát adót kéne emelni.


    ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!