A döntést megelőzte, hogy az olasz, a francia, és a német kormányfő nyomást gyakorolt a magyar miniszterelnökre szerdán éjjel és csütörtökön reggel is.


Váratlanul gyorsan, már csütörtökön délelőtt megszületett a megállapodás az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélycsomagról, amit mind a 27 tagállam egyhangúlag szavazott meg.

Pedig a magyar miniszterelnök tavaly decemberben megvétózta a támogatást, és most is vétóval fenyegetőzött. A magyar álláspont az volt, hogy ezt az EU költségvetésén kívül kell a tagállamoknak megoldaniuk, majd sajtóértesülések szerint azt szerette volna Magyarország elérni, hogy évenként szavazzanak a segélycsomagról. Ebbe azonban a többi tagállam nem ment bele.

A Politico szerint először Charles Michel, Ursula von der Leyen, Emmanuel Macron, Olaf Scholz és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök győzködték Orbán Viktort, később a holland Mark Rutte, a lengyel Donald Tusk és a belga Alexander De Croo is csatlakozott.

Az európai vezetőknek három kiegészítéssel sikerült megnyerniük Orbánt:

• Az Európai Bizottság éves jelentést készít a segélycsomag végrehajtásáról, vezetői szinten vitát folytat a csomag végrehajtásáról,

• Szükség esetén két év múlva az Európai Tanács felkéri a Bizottságot, hogy tegyen javaslatot az új költségvetés felülvizsgálatára, az Európai Tanács következtetéstervezetének legújabb változata szerint.

• Az uniós vezetők egy korábbi, 2020. decemberi következtetésekre hivatkozó sorral egészítették ki annak garantálását, hogy az Európai Bizottság tisztességes és objektív módon értékelje a jogállamiságot Magyarországon.

Az engedményeket Brüsszelben jelentéktelennek tekintik, mivel a vezetők elkerülték azt a forgatókönyvet, amelyben Orbánnak lehetősége lenne évente megvétózni az Ukrajnának nyújtott pénzügyi mentőövet. De így Orbán otthon is győzelmet hirdethet azzal, hogy Magyarország felülvizsgálati lehetőséget kapott.

Orbán Viktor nemsokára nemzetközi sajtótájékoztatót tart.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!