Legalábbis erre utal egy most megjelent kormányhatározat.


187 millió eurót kell biztosítani a pénzügyminiszternek az Európai Unió által Ukrajnának nyújtandó, 18 milliárd eurós hitel Magyarországra eső részének fedezésére - erre szólítja fel Varga Mihályt egy most megjelent kormányhatározatban Orbán Viktor. A rendelkezést a Portfolio szúrta ki a szerdai Magyar Közlönyben.

Az „Ukrajna pénzügyi támogatása érdekében szükséges kormányzati intézkedésekről” szóló, a miniszterelnök által aláírt határozatban három pont szerepel. Elsőként kijelenti, hogy a kormány „továbbra is elkötelezett abban, hogy részt vegyen Ukrajna háború miatt szükségessé váló pénzügyi támogatásában”. A második pont azonban érdekesebb, mert ebben

A rendelkezés ugyanakkor felhívja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert is, hogy „Magyarország nevében kezdjen tárgyalásokat Ukrajnával a „pénzügyi támogatáshoz szükséges megállapodás kidolgozása érdekében”.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke november elején jelentette be, hogy a bizottság havi 1,5 milliárd eurós, összesen legfeljebb 18 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomagot javasol Ukrajna 2023-as finanszírozási szükségleteinek fedezésére. Mindezt hosszú lejáratú hitelek formájában nyújtaná az országnak, és a kamatköltségeket is fedezné az EU.

Annalena Baerbock német külügyminiszter ennek kapcsán később azt mondta, Magyarország zsarolja az Európai Uniót az Ukrajnának szánt támogatás vétójával, és „Budapestnek nem szabad ezzel »pókereznie«, hogy nyomást gyakoroljon Brüsszelre a jogállamisági vitában”. Szijjártó Péter erre válaszul közölte, hogy „az újabb közös európai uniós hitelfelvétel elutasítása a részünkről nem taktikai, hanem elvi kérdés”, mert szerintük „nem a közös európai eladósodás jelenti a közös európai jövőt”.

A Portfolio cikkében kiemeli:

A határozat alapján ugyanis nem egyértelmű, hogy a kormány - ahogy arról korábban is beszélt - külön, kétoldalú megállapodás keretében fogja támogatni Ukrajnát, vagy végül mégis hozzájárul a közös mentőcsomaghoz.

Ahogy a lap észrevette, a határozatban szereplő 187 millió euró mindenesetre megegyezik azzal az összeggel, amit az uniós szabályok alapján Magyarországnak vállalnia kéne a közös csomagból. A ködös megfogalmazás azonban egyfajta üzenet is lehet Brüsszelnek, meglebegtetve egy esetleges kompromisszum lehetőségét feléjük.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!