Egy olyan megoldást találtak, amely akkor is biztosítja a pénzt, ha a magyarok nem értenének egyet a döntéssel.


Az Európai Unió Tanácsa szombat délután jóváhagyta a 18 milliárd eurós hitelt Ukrajna számára - írja a 444.hu.

A pénzügyminiszterek kedden akartak erről dönteni, de Varga Mihály az akkor napirenden lévő változatot megvétózta. Ezt követően több tagállam nem volt hajlandó szavazni a magyar helyreállítási terv jóváhagyásáról.

A vétóval a magyar kormány azt akadályozta meg, hogy az EB hitelt vegyen fel a támogatás fedezetének. De a Tanács most bejelentette, hogy írásban a tagállamok mégis jóváhagyták a támogatást, igaz, ez egy másik változata a rendeletnek, mint ami kedden a pénzügyminiszterek előtt volt.

Ez a dokumentum kimondja, hogy a támogatást jövőre részletekben mindenképpen elutalják, de azt még nyitva hagyják, hogy milyen módon szedik össze a pénzt.

- írja a cseh pénzügyminiszter közleményében. Most csak arról döntöttek, hogy megoldják a finanszírozást. A kifizetést megkezdi az unió a saját keretéből. Ha ez kifogy, akkor vagy a tagállamok nyújtanak garanciát, (akár Magyarország nélkül is), vagy sikerül megegyezni a hitelfelvételéről, és akkor az eredeti terv szerint az EU biztosítja a garanciát.

Így a Tanács valójában semlegesítette a magyar kormány zsarolási pozícióját. Vállalta ugyanis, hogy amennyiben a magyar kormány továbbra sem enged, akkor megoldják az ügyet nélküle is.

A hitelt 2033-tól kell törlesztenie Ukrajnának. A kamatokat addig is állja helyettük az EU, illetve a tagállamok. A pénzt az ország működtetésére adják, fegyverekre vagy a hadseregre nem költhető és jogállamisági feltételek teljesítése is elvárás mellé.

A mostani határozatot a magyar kormány is megszavazta.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!