Megegyezett az Európai Tanács az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós pénzügyi támogatásról. Orbán Viktor nem vétózta meg a döntést.


„Féltünk attól, hogy a magyaroknak járó uniós pénzek Ukrajnában kötnek ki és attól is tartottunk, hogy hosszú távra, ellenőrizetlenül bocsátunk forrásokat Ukrajna rendelkezésére” – erről is beszélt Orbán Viktor abban a videóban, amiben értékeli a csütörtöki brüsszeli eseményeket. „Kiharcoltuk, a magyarok pénzét nem adhatják az ukránoknak!” – mondta Facebook-videójában.

A magyar miniszterelnök a decemberi EU-csúcson még ellenezte, hogy az Európai Unió támogassa Ukrajna, emiatt meg is vétózta az uniós költségvetés kiegészítését. Az akkori álláspont ma már a múlté. A mai megegyezés alapján 33 milliárd eurót kedvezményes hitelként, 17 milliárd eurót vissza nem térítendő hozzájárulásként biztosít Ukrajnának az EU. A pénzügyi támogatás a következő 4 évre szól. A forrásokból a nyugdíjakat, az állami szektor fizetéseit és a közszolgáltatásokat finanszírozna majd az ukrán kormány.

A végleges megállapodásba beleírták, hogy a jogállamiság megsértésének megállapítása nem elegendő a szankcionálási mechanizmus elindításához. Ez azért volt fontos Orbánnak, mert a Bizottság 6,3 milliárdnyi, Magyarországnak járó kohéziós forrást fagyasztott be jogállamisági hiányosságok miatt.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!