A miniszterelnök azt is felvetette a levelében, hogy érdemes-e további támogatást nyújtania az EU-nak, ha Washington eközben úgy dönt, hogy visszafogja az ukrajnai segélyeket. Egy uniós diplomata szerint Orbán aláássa az Ukrajnával kapcsolatos döntéseket a vétós fenyegetésével.


Orbán Viktor sürgősen azt követeli az Európai Tanács vezetőjétől, Charles Micheltől, hogy tartsanak „stratégiai megbeszélést” az EU ukrajnai politikájáról, különben kisiklatja az Ukrajna megsegítésével kapcsolatos tárgyalásokat - írja hírlevelében a Politico.

Orbán a levelében arról ír, hogy nem lehet döntést hozni Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről, az országnak nyújtott további pénzügyi segítségről, illetve esetleges új szankciókról Oroszország ellen anélkül, hogy a blokk vezetői bele ne egyeznének ennek a megbeszélésnek a megtartásába.

A miniszterelnök azt is felvetette, hogy érdemes-e további támogatást nyújtania az EU-nak, ha Washington eközben úgy dönt, hogy visszafogja az ukrajnai segélyeket.

- tette fel a kérdést.

A Politico-nak nyilatkozó uniós diplomata szerint Orbán aláássa az Ukrajnával kapcsolatos döntéseket a vétós fenyegetésével. Azt is furcsának tartja, hogy a magyar kormányfő azt bizonygatja, hogy az EU-ban jelenleg nem folynak stratégiai megbeszélések Ukrajnáról, miközben valójában vannak ilyen projektek.

(via rtl.hu)

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!