Az amerikaiak arra hivatkoznak, hogy a magyar kormány egyszerűsített honosítási eljárás keretében közel egymillió ember számára adott magyar állampolgárságot megfelelő biztonsági ellenőrzés nélkül.


Szigorúan korlátozta keddtől a Magyarországról érkezők vízummentességet az Egyesült Államok, írja a Politico. Az amerikai vízummentességi program résztvevőiként eddig a magyar útlevéllel rendelkezők is 90 napra vízum nélkül utazhattak be turisztikai vagy üzleti céllal az országba az ESTÁ-val. Augusztus 1-től ez azonban megváltozott.

A döntés értelmében az ESTA (Electronic System for Travel Authorization) érvényessége a magyarok számára két évről egy évre csökken, és innentől kezdve csak egyszeri beutazásra jogosít fel. A változások nem érintik az augusztus előtt benyújtott kérvényeket, és a korábban kiadott, még két évre érvényes engedélyekkel többszöri beutazás lehetséges. A programban résztvevő negyven ország közül a változtatások kizárólag hazánkat érintik.

Az amerikai nagykövetség közleménye szerint a döntés hátterében a határon túli magyaroknak adott állampolgárság áll. Azt írják, hogy „2011 és 2020 között a magyar kormány egyszerűsített honosítási eljárás keretében közel egymillió ember számára adott magyar állampolgárságot a személyazonosságukra vonatkozó megfelelő biztonsági ellenőrzés nélkül”. Ezért döntöttek most úgy Washingtonban, hogy a Vízummentességi programban (VWP) való részvételi eljárások minden magyar útlevéllel rendelkező számára módosulnak

Az Egyesült Államok hiába jelezte biztonsági aggályait, a magyar kormány a nagykövet szerint úgy döntött, hogy nem orvosolja a felmerült aggályokat és nem tett azért, hogy a vízummentesség követelményeinek minden szempontból megfeleljen. A most életbe léptetett változások addig érvényben maradnak, amíg az alapjául szolgáló biztonsági kockázatok nem orvosolják.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!