Azt hitték, a 25 évvel fiatalabb Catherine Zeta-Jonesszal gyorsan szétmennek… 25 éve együtt vannak. Azt hitték, belehal a IV. stádiumú rákjába… Kigyógyult belőle. Michael Douglas rendre meglepi a világot.


Amikor Michael Douglas még gyerek volt, apjának, Kirk Douglasnek még nem volt bebiztosítva a hollywoodi pozíciója. „Az emberek azt hiszik, hogy én a showbiznisz királyi családjának tagja voltam. És persze nagyra becsülöm a kapcsolatot, amit apámmal ápoltam, szóval szeretném beteljesíteni ezt a fantáziát. De amikor én fiatal voltam, ő keményen dolgozó színész volt, még nem igazán volt befutott.”

A színészi élet szeszélyességét és hátulütőit közelről ismerő Douglas már elég korán meghozta azt a döntést, hogy nem hagyatkozik pusztán az alakításokra, így a kamera mögötti karrierjét olyan filmekbe való befektetéssel és producerkedéssel erősítette meg, amelyek tükrözték a kor társadalmi problémáit: mint pl. az 1975-ös Száll a kakukk fészkére vagy az 1979-es Kína szindróma.

Az önbizalomhiányos motoros

Na de kezdjük az elején! Michael Kirk Douglas New Brunswickban, New Jersey államban született 1944. szeptember 25-én, Kirk Douglas és Diana Dill színészek első gyermekeként. Édesapja zsidó származású volt, Issur Danielovitch néven született. Michael apai nagyszülei az Orosz Birodalomban (a mai Fehéroroszországban) található Chavusyból emigráltak. Édesanyja a bermudai Devonshire Parish-ből származott, és angol, ír, skót, walesi, francia, belga és holland felmenőkkel rendelkezett. Van egy öccse, Joel Douglas és apai ágon két féltestvére, Peter és Eric.

„Az apai nagyapám szemetesember volt, bevándorló. Nem beszélt angolul, nem írt, és nem olvasott. Apám hét gyermek közül volt az egyik. Anyámmal a főiskola után ismerkedett meg. Apa elment a haditengerészethez, és New Yorkban éltünk egy egyszobás lakásban Greenwich Village-ben. Apám nagyon intenzív ember volt. Amikor elkezdett Kaliforniában dolgozni – azokban az időkben a színészek évente legalább öt filmet forgattak –, a házasságuk szétesett. Tudom, hogy szeretett engem, de bűntudata volt, mert az ő apja elhagyta a családját, és az egyetlen dolog, amit Kirk soha nem akart, hogy elhagyja a gyerekeit. És ő úgy érezte, hogy ezt teszi. Szóval eléggé kínos és feszült időszak volt” – mesélte Michael egy interjúban, s hozzátette, hogy az anyja új férje, Bill volt az első férfi, aki igazán meghallgatta őt, és az első, aki némi önbizalmat tudott adni neki 13 éves korában. És ezért Kirk mindig nagyon hálás volt Billnek.

1963-ban Michael már a Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetemre járt, de nem igazán vette komolyan. Inkább motorozgatott, és rockkoncertekre járt San Franciscóba. Aztán magához hívatta őt a rektorhelyettes, és azt mondta, hogy így nem járhat ide, fel kell vennie egy szakot. „Azt gondoltam, oké, legyen színház. El kell mondanom, hogy apám szinte minden előadásomra eljött, bármennyire is elfoglalt volt. És már az elején azt mondta nekem: »Fiam, szörnyű voltál. Egyszerűen szörnyű” – mesélte nevetve Douglas.

31 évesen Oscar-díjas producer

Először 1966-ban, 22 évesen szerepelt filmben, bár Az óriás árnyékában még csak egy dzsip sofőrjének szerepe jutott neki. Hat évvel később azonban egy csapásra ismert lett, amikor 1972-ben elkezdték sugározni a tévék a San Francisco utcáin című sorozatot, amely összesen 5 évadot élt meg, 1977-ben ért véget. „26 epizódot forgattunk egy évadban, heti hat napon át. Ezután már értékelni tudtam apám kemény munkáját és munkamorálját. Én nagyon félénk voltam, és úgy néztem a kamerába, mintha az egy röntgengép lenne egy fogorvosi rendelőben, szóval nekem ez volt a legnehezebb munka” – magyarázta Michael, aki akkor vált igazán a szórakoztatóipar mozgatórugójává, amikor producerként összehozta Ken Kesey Száll a kakukk fészkére című regényének filmvászonra vitelét. Kirk szerezte meg a regény jogait, még amikor az 1960-as évek elején egy Broadway-adaptációban játszott, és sok éven át próbálta különböző producerek érdeklődését felkelteni egy filmváltozat iránt.

E diadal után Douglas a következő két évtized sok kiemelkedő kasszasikerének lett a producere és/vagy főszereplője. Csak producerként bábáskodott például a Csillagember (1984), az Egyenesen át (1990), a Made in America (1993), az Ál/Arc (1997) vagy Az esőcsináló (1997) című filmek felett.

Apa-fia projektek

Színészként pedig még nagyobb karriert futott be. E minőségében is megérkezett hozzá az Oscar-szobor, méghozzá 1988-ban a Tőzsdecápák főszerepéért, és hát nem semmi lista áll össze csupán az említésre méltóbb filmjeiből is: Kóma (1978), A smaragd románca (1984), A Nílus gyöngye (1985), Tánckar (1985), Végzetes vonzerő (1987), Fekete eső (1989), A rózsák háborúja (1989), Elemi ösztön (1992), Összeomlás (1993), Zaklatás (1994), Szerelem a Fehér Házban (1995), Ragadozók (1996), Játsz/ma (1997), Wonder Boys – Pokoli hétvége (2000), Traffic (2000), Kalifornia királya (2007), Tőzsdecápák – A pénz nem alszik (2010), Túl a csillogáson (2013), A Hangya (2015).

S bár a San Francisco utcáin 98 epizódja (ennyiben szerepelt ő) után jó ideig teljesen átpártolt a széles vászonra, 2018 és 2021 között nagyot tudott gurítani A Kominsky-módszer három évadával, idén pedig magát Benjamin Franklint alakította a Franklin című Apple-sorozatban. Jelenleg a Blood Knot című családi drámát forgatja, amelyben egy apa megpróbál újra kapcsolatba kerülni elhidegült fiával, ezért elhívja őt egy apa-fia horgászversenyre. Michael ebben a saját fiával, Cameron Douglasszel játszik együtt, és nem ez az első alkalom: a nem túl jól sikerült 2003-as Túl nagy családban ez már összejött, sőt, abban Douglasék három generációja is jelen volt, hiszen feltűnt benne apja, Kirk és anyja, Diana is.

25 év korkülönbség, 25 éve együtt

Apropó, gyerekek, család. Az 1971-es Lepergetett élet forgatása után Douglas randizni kezdett Brenda Vaccaro színésznővel (Éjféli cowboy, A sors útjai, Tükröm, tükröm…, bár a legtöbben talán a Jóbarátokból emlékeznek rá, mint Joey anyja, Gloria Tribbiani), ez a kapcsolat pedig közel hat évig tartott.

1977 márciusában aztán Douglas feleségül vette a nála 12 évvel fiatalabb Diandra Lukert, egy osztrák diplomata lányát. 1978-ban született Cameron nevű fiuk. Sokáig együtt voltak, Diandra csak 1995-ben adta be a válókeresetet, és a válási egyezség részeként 45 millió dollárt kapott. Az új nagy szerelem pedig 1999 márciusában „sújtott le” Douglasre, amikor randizni kezdett a nála 25 évvel fiatalabb, akkor 30 éves walesi színésznővel, Catherine Zeta-Jonesszal, akinek a karrierje épp felszálló ágban volt a Zorro álarcának (1998) köszönhetően. 2000. november 18-án házasodtak össze.

Michael és Catherine azóta is együtt vannak, idén ünneplik a 24. házassági évfordulójukat, nem mellesleg pedig a születésnapjuk is egy nagy közös buli minden évben, hiszen ugyanazon a napon, szeptember 25-én születtek, Zeta-Jones idén töltötte be az 55-öt.

Igaz, a házasságuk nem volt végig súrlódásmentes: 2013 augusztusában egy ideig külön éltek, de nem tettek jogi lépéseket a válás irányába. Zeta-Jones képviselője később megerősítette: „Egy kis időt külön töltenek, hogy dolgozzanak a házasságukon.” Majd novemberben jelentették, hogy kibékültek, és Zeta-Jones visszaköltözött a New York-i lakásukba.

Botrányok, balesetek, betegségek

1980-ban Douglas súlyos síbalesetet szenvedett, ami három évre visszavetette a színészi karrierjét. Az 1980-as Rajtam a sor és az 1983-as A törvény ökle között nem szerepelt semmiben, minden erejével a gyógyulására és a rehabilitációjára koncentrált.

1992. szeptember 17-én, vagyis ugyanabban az évben, amikor a bevállalósabb szexjelenetekkel is operáló Elemi ösztön megjelent, a média tele volt Michael Douglas állítólagos szexfüggőségével, amit később ő is megerősített, illetve bevonult egy elvonóra is, ahol 30 napos kezelést kapott alkoholizmusa és drogfüggősége miatt. Szerencsére mindenből kikezelték/kigyógyult, a sors azonban továbbra sem hagyta őt békén.

2010. augusztus 16-án, nem sokkal a Tőzsdecápák – A pénz nem alszik bemutatója előtt jelentették be, hogy Douglas torokrákban szenved (később kiderült, hogy valójában nyelvrák volt), és kemoterápiás, illetve sugárkezelésen fog átesni. Később a színész megerősítette, hogy a rák IV. stádiumában, vagyis előrehaladott állapotban van. Ekkor már rendesen megijedtek a rajongók, rengetegen megírták előre a nekrológját, nem sok esélyt adtak neki a felépülésre. Michael később a rákot a stressznek, a korábbi mértéktelen alkoholfogyasztásának, az évekig tartó erős dohányzásának, de legfőképp a szexnek tulajdonította. Állítása szerint ugyanis az orális szex okozta nála a betegséget, pontosabban az amiatt elkapott HPV vírus. Ráadásul ekkoriban volt médiabotrány Michael fia, Cameron drogfüggősége miatt is. „A fiam bebörtönzése okozta stressz is biztosan segített a kórokozó kiváltásában, de igen, ez alapvetően egy szexuális úton terjedő betegség, ami rákot okoz” – nyilatkozta akkoriban.

Azt mondta, havonta szűrővizsgálatokra lesz szüksége, mert nagy az esélye, hogy három éven belül kiújul a daganat. Ez azonban azóta, tehát már több mint 13 éve nem történt meg, reméljük, így is marad!

Seggfejekkel nem kezd

S hogy belassít-e valamikor, vagy tervez-e nyugdíjba vonulást? Erre ő maga adta meg a választ: „Nem! A munka tartja az embert mozgásban. Persze mostanában már úgy nézek körbe egy forgatáson, hogy én vagyok itt a legidősebb ember. Hová tűnt az idő? De imádom az egész folyamatot. Nem agyműtétet végzünk, hanem showbizniszt. Az egyik határ, amit már fel szoktam állítani, az a »Seggfejmentes szabályzat«. Nem dolgozom seggfejekkel. Nincs időm rájuk.”

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!