Nagy Márton korábbi nyilatkozataiból kiderült, hogy a kormány számtalan helyen próbál pénzt szerezni a tranzakcióra. Nagyon sok fontos dolgot értékesítettek már, hogy össze tudjon jönni az üzlet.


December elsejéig kellene átutalnia a pénzt a magyar államnak a Budapest Airport megvásárlására – írja a Telex. A portál azt is hozzáteszi, hogy a december 1-jei határidő nagyon neccesnek tűnik.

A kormány 51 százalékos tulajdonrészt szeretne a ferihegyi repülőteret üzemeltető társaságban, a partner, 49 százalékos résszel pedig a francia Vinci óriáscég lenne – bár ezt hivatalosan nem erősítették meg.

A teljes vételár iparági becslések szerint 1-3 milliárd euró között lehet – ez kevesebb, mint az a 4,4 milliárd euró, amelyre még 2021-ben értékelték a Budapest Airportot.

Az már az elmúlt hetekben világossá vált, hogy a kormány számára ciklusok óta presztízsüzletnek számító reptérvásárlásra nagyon nehezen tudják összeszedni a pénzt.

Az állam ennek keretében többek között értékesítette az Erste Bankban levő, 15 százalékos tulajdonrészét, illetve a VIG biztosítótársaságaiban tavaly megszerezett 45 százalékos részesedését 10 százalékra csökkentette. Cikke alcímében a Telex úgy foglalta össze a kormány látható stratégiáját: „Sok pénz kell, minden eladó”.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!