Nem ez az első olyan eset, hogy a tranzitzónában fogvatartottak embereket, és éheztették őket.


A Magyar Helsinki Bizottság ügyfelei, egy afgán anya és négy gyermeke, pert nyertek az állammal szemben, miután 17 hónapig jogellenesen tartották őket fogva a röszkei tranzitzónában – közöltea szervezet. Z. L. és családja Afganisztánból menekült, de csak az apa és az egyik gyerek jutott el Ausztriába, ahol tartózkodási engedélyt kaptak. Az anya és három gyereke 2018 decemberében kértek menedékjogot Magyarországon, de a hatóságok megtagadták, mert Szerbián keresztül érkeztek.

A Helsinki Bizottság szerint a családot három hónap után áthelyezték a tranzitzóna ridegebb idegenrendészeti körletébe, ahol Csak azután kaptak ételt, hogy a strasbourgi bíróság erre kötelezte a magyar kormányt.

17 hónapnyi fogva tartás után, amely során az egyik gyerek súlyos szívbetegségben szenvedett, a család csak akkor szabadult, amikor 2020 májusában az Európai Unió Bírósága ítéletének hatására felszámolták a tranzitzónákat. Z. L. és gyerekei végül Ausztriába költöztek a család többi tagjához.

Az utóbbi időben több hasonló ügyben született ítélet a Helsinki Bizottság ügyfelei javára. Például júniusban egy 19 éves iraki férfi és egy arab nő nyertek pert, miután jogtalanul tartották őket fogva és éheztették őket a tranzitzónában.

(via Telex)

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!