A külügyminiszter Orbán Viktorral és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel utazik kedden a NATO-csúcsra, ahol az egyik legfontosabb téma a skandináv ország csatlakozása lesz.


Szijjártó Péter szerint „már csak technikai kérdés”, hogy a magyar parlament ratifikálja Svédország csatlakozását a NATO-hoz. A külgazdasági és külügyminiszter kedden indult el Vilniusba, a NATO-csúcsra, Orbán Viktorral és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel.

A találkozón Szijjártó szerint a legfontosabb téma az ukrajnai háború, illetve a skandináv ország csatlakozása lesz.

- írta a Facebook-oldalán Szijjártó kedden reggel.

A csúcstalálkozó előtt egy nappal, hétfőn este jelentette be Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, hogy Törökország mégsem vétózza meg Svédország csatlakozását.

Finnország csatlakozását márciusban hagyta jóvá a magyar Országgyűlés, Svédországról azonban még mindig nem döntött a Parlament. A késlekedés kapcsán áprilisban Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy előbb „bizalomerősítő lépésekre” van szükség, illetve hogy „nem segíti a folyamatot, hogy Svédország beszállt egy Magyarország elleni uniós perbe.”

A svéd miniszterelnök június végén azonban már arról beszélt: Orbán Viktor megígérte, hogy Magyarország nem késlelteti tovább országa NATO-csatlakozást.

(Forrás: 24.hu)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!