Délutánra már meglesz Novák Katalin utódja. Az ülés végén pedig az ellenzék kezdeményezésére az eutanáziáról vitatkoznak majd a képviselők.


Hétfőn megválaszthatja az Országgyűlés az új köztársasági elnököt, és Svédország NATO-csatlakozásáról is ma döntenek. Izgalmasnak ígérkezik a tavaszi ülésszak első napja.

A parlamenti honlapon olvasható napirendi javaslat szerint az ülés 13 órakor kezdődik majd. A képviselők először megemlékeznek a közelmúltban elhunyt Czoma Kálmán (FKGP, független), Tóth Gyula (MSZP) és Tamássy István (SZDSZ) volt országgyűlési képviselőről, valamint Turgyán Tamás volt örmény nemzetiségi szószólóról. Ezután jöhetnek a napirend előtti felszólalások.

Döntenek a tavaszi ülésszak munkarendjéről, a napirend elfogadása után pedig szavaznak Novák Katalin köztársasági elnök lemondó nyilatkozatáról. Az Országgyűlés a nyilatkozat elfogadásáról vita nélkül határoz, a határozathozatal előtt pedig az államfő is felszólalhat ötperces időtartamban.

16.40-től várható az új köztársasági elnök megválasztása. A kormánypárti frakciók Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölik köztársasági elnöknek.

Az új államfőt titkos szavazással választják meg, az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával. A megválasztott köztársasági elnök a választás eredményének kihirdetését követő nyolcadik napon lép hivatalba. Megválasztása után az új államfő esküt tesz és beszédet mond.

Az államfőválasztás után közel három órán keresztül interpellációk és azonnali kérdések hangzanak el.

via MTI


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!