Egy éve hunyt el Tamás Gáspár Miklós filozófus. Eredetileg egy dokumentumfilmhez rögzítették az interjút, ám az végül nem készült el. TGM elsősorban az Orbán-rendszer működését elemezte a beszélgetés során.


A rendszerváltás által megteremtett politikai és jogi szisztéma nem tudta megvédeni a magyar népet Orbán Viktor önkényuralmától. Nem volt rá alkalmas – mondta a 2020-as interjúban Tamás Gáspár Miklós, aki szerint a mai napig az ultra-kapitalista, autokratikus és diktatórikus rendszerrel szemben egy olyan ellenzék áll, ami többségében szintén ultra-kapitalista.

„Rengeteg ember, különösen azok, akik nem jártak rosszul, elfogadja a kapitalizmust és használja az előnyeit. De nem szereti. Kapitalizmusban élni nem jó, nem kellemes, csúnya. Nem kell azt képzelni, hogy Orbán Viktor rendszerében Orbán Viktor hívei boldogan élnek” – tette hozzá.

„Ez egy rosszkedvű társadalom, ami beletörődött abba, hogy így kell élnie” – mondta a néhai filozófus a magyar társadalomról. Tamás Gáspár Miklós beszélt arról is, hogy a kormány nem ötletes, amit csinál, az rombolás. Ahhoz nem kell ész, ahhoz csak hatalom kell”. TGM szerint „az, hogy az idegenek hibásak, ez a legrégebbi érv a politikában amióta a világ világ.

TGM arról is beszélt, hogy már csak pszichológiailag is jót tenne az országnak, ha Orbán Viktor nem lenne egy darabig hatalmon. Ugyanis Magyarországon már „kamaszok nőnek fel, akiknek egész életükben Orbán Viktor volt az ország vezetője. Az Orbán-korszak gyermekei”.

Ez ma egy nagyon rosszkedvű ország, amely engedelmeskedik, sőt, amely hagyja magát meggyőzni csomó dologról, de ez csupa negatívum – mondta TGM, aki szerint Orbán részéről már az hatalmas eredmény, hogy hatalmon tudott maradni „úgy is, hogy nem szeretik”. Tekintettel arra, hogy semmilyen államférfiúi teljesítmény nem fűződik a nevéhez, ez azért valami! – hangzott el a beszélgetésben.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!