Egyre több gyártó áll elő olyan járművel, ami hatékony eszköze lehet az autonóm teherfuvarozásnak. A vezető nélküli technológia kényszerpályán erősödik: annyira nincsenek már kamionsofőrök, hogy hosszú távon nem igazán van más megoldás, mint az önvezetés.


Az önvezető teherautók piacának egyik legújabb szereplője a Volvo boszorkánykonyhájáról érkezett, és a nyilvános bemutatása után újra felélénkült a vita, hogy mikor és mekkora hatást gyakorolnak majd, egyrészt az áruszállításra, másrészt teherautó vezetői munkára.

Elveszik a munkát? Nem, mert nincs is elég sofőr

Az ellátási láncok érzékenysége és rendszeres akadozása az egész világot sújtja, és a legnagyobb problémák egyike Európában biztosan a teherautó sofőrök hiánya, aminek közvetett hatása a lassú áruforgalom és a dráguló áruszállítás. A Transport Intelligence adatai szerint az unió területén mintegy 400 ezer teherautóvezetői állás betöltetlen, a legnagyobb baj pedig Lengyelországban van, ahol már évekkel ezelőtt is 124 ezer teherautóvezetőt kerestek hiába, és a helyzetre azóta sem talált megoldást senki – ha keresett egyáltalán. A becslések szerint Németországban 45-60 ezer, Franciaországban 43 ezer sofőrt nélkülöznek, de az olaszok és a spanyolok sincsenek ki a vízből a 15-15 ezres sofőrhiánnyal.

A teherautó vezetők fokozatos, mára megállíthatatlannak tűnő fogyása összetett probléma, ami számos tényezőre vezethető vissza, köztük a dolgozói állomány öregedésére, az infrastruktúra állapotának romlására és az érdemi bérfejlesztések elmaradására. Rövid távon csak rövid szavatossági idejű megoldások lehetségesek (bevándorlási szabályok lazítása, béremelés, juttatások, egyszerűsített jogosítványszerzés stb.), hosszabb távon viszont – a vasúti áruszállítás szerepének emelése mellett – tényleg az elektromos, önvezető járművek hozhatnak enyhülést.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!