Lelkileg is megviselte a Törökországban segédkező magyar mentőcsapatokat az, amit a munkájuk során tapasztaltak.


Üdvrivalgással és tapsviharral fogadták a repülőtéren a Törökországból hazatérő mentőcsapatokat.

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat összesen öt ember életét mentették meg azzal, hogy kihúzták őket a földrengés okozta romok alól. Munkájukat többek közt a Zulu nevű keresőkutya is segítette, aki például egy másfél éves kisgyereket is megtalált egy összedőlt ötemeletes épület alatt.

A Baptista Szeretetszolgálat 18 fővel és nyolc mentőkutyával vett részt a földrengés utáni keresésben. Tizenegy embert találtak meg élve, köztük egy nagymamát, akinek a kiszabadításáért több mint 18 órán át küzdöttek.

A legtöbb túlélő mozdulatlanul feküdt a betonrengetegben, étlen-szomjan. 40-50, de volt, aki 70 órát is eltöltött így. A szeretetszolgálat pedig annak ellenére kutatott utánuk, hogy a helyiek már nem hittek a sikerben.

- mondta az RTL Híradónak a szeretetszolgálat veszélyhelyzet-kezelési igazgatója, Pavelcze László.

A csapat legfiatalabb tagja a mentőkutya-vezetőnek tanuló Mező Marcell volt, aki a társával, Black-kel, az ötéves labradorral vett részt a kutatásban.

- mondta a 19 éves fiú.

Az eddig 17 ember életét megmentő HUNOR mentőcsapat továbbra is dolgozik Törökországban. Bár most már nagyon kevés arra, hogy újabb túlélőket találjanak, a következő napokban még mindent megtesznek azért, hogy élve húzzanak ki embereket a romok alól.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!