A matek nem bonyolult. Adott az eddigi fogyasztás/termelés egyenleg havi bontásban. Csak ki kell számolni a havi egyenleget, szorozni-osztani.


A Villanyautósok.hu elvégezte azt a kalkulációt, amire minden napelemes várt, amióta Lantos Csaba bejelentette a havi szaldót.

Mivel a részletek még nem ismertek, így a jelenlegi áramdíjakból indultak ki.

Négy átlagcsaládot vettek alapul. Az első család gázzal fűt, nincs elektromos autójuk, csak egy átlagos ház átlagos elektromos energiafogyasztását fedeznék napelemmel. Ezután egy hőszivattyús, egy elektromos autót használó, végül egy elektromos padlófűtést és villanybojlert használó háztartás becsült adatainak elemzése jön.

Átlagos család

Ha az átlagcsalád nem rendelkezik napelemes rendszerrel, havi 14.070 forintos, azaz éves 168.840 Ft villanyszámlát fizetnének.

Ha viszont 1,9 millió forintos beruházással vásároltak egy a fogyasztásukat éppen lenullázni képes, 3 kWp teljesítményű napelemes rendszert, jelenleg nem fizetnek villanyszámlát.

Ez a család januártól éves szinten 20 928 Ft áramdíjat fizet (azaz, ha nem is 168 840 Ft-ot spóroltak az évben,

Azonban ez a család bruttó elszámolással 81 000 Ft-ot fizet, ami jóval több, de még mindig megspórol 86 912 Ft-ot.

Hőszivattyúval fűtő család

Napelem nélkül 263.400 forintot fizetnének H tarifával, 420.840 Ft-ot H tarifa nélkül, ez éves szaldóval 0 Ft lenne egy 6 kWp rendszer esetében.

Mindez havi szaldóval 69 000 Ft lenne, bruttó elszámolással 81 000.

Villanyautós család

A fogyasztásuk az alapesethez hasonlóan havi 300 kWh, és ugyanennyi energiát felhasználnak elektromos autójuk töltésére is, fűteni viszont gázzal fűtenek. Ennek nullázásához a jelenlegi éves szaldós rendszerben 6 kWp teljesítményű napelemes rendszer elégséges.

Napelem nélkül 420 840 forintot fizetnének, ez éves szaldóval 0 Ft lenne.

Havi szaldóval az éves számla 40 000 forintra jön ki, bruttó elszámolással meg 197 000.

Elektromos padlófűtés+villanybojler

A házukat elektromos padlófűtéssel fűtik (éves 7800 kWh), a melegvizet villanybojler készíti (havi 250 kWh), ezen kívül az ő házuk is havi 300 kWh energiát igényel az alapvető fogyasztók ellátására. A villanyszámlájuk nullázásához a jelenlegi helyzetben 12 kWp napelemes rendszerre van szükségük.

Napelem nélkül 924.840 forintot fizetnének, ez éves szaldóval 0 Ft lenne.

Havi szaldóval az éves számla 185 000 forintra jön ki, bruttó elszámolással meg 250 000.

A fenti számokból jól látszik, hogy a napelem

Azonban a fenti számok nem tekinhetőek igazán mérvadónak, mert sokat változhat a végeredmény akkor is, ha például megváltozik az áram étvételi ára, de akkor is, ha a rezsicsökkentett ár nem vonatkozik ezentúl a napelemes kiserőművekre (mindkettő megtörténhet, bár eddig egyiket sem jelentették be).

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!