A Kiszámoló szerint az év tíz hónapjában nagyon rosszul fog járni, akinek napeleme van. Ősszel és télen 38/72 forintért vehet áramot és nyáron a jelenlegi állapot szerint 4,8 forintért vesz tőle energiát a szolgáltató.


Lantos Csaba energiaügyi miniszter egy videóban jelentette be, hogy milyen lényeges változás vár a napelemesekre - írja a Portfolio.

eszerint az akik korábban telepítettek napelemet és éves elszámolásul volt, most új szabály szerint kell, hogy elszámoljanak. Így

Az új csatlakozók részére pedig bruttó elszámolás lesz.

A miniszter azt is közölte, hogy szeptemberben hozzák nyilvánosságra azokat a helyeket, ahol újra lehet majd napelemet csatlakoztatni a hálózatra.

A Portfolio szerint:

Ez a bejelentés azt jelentheti, hogy ezentúl havonta nézik a rendszerből vételezett és oda betáplált energia mennyiségét és ezek nettósítása mentén számolnak el az elosztóhálózat üzemeltetőjével. Tíz év után pedig átkerülnek majd az - egyelőre még nem tisztázott tartalmú - bruttó rendszerbe.

Akik pedig "2024. január 1. után telepítenek új háztartási méretű napelemes rendszert, ők már eleve ebbe az új bruttó elszámolási rendszerbe kerülnek bele, összhangban a januártól kötelező uniós szabályokkal."

A Kiszámoló úgy reagált a hírre:

"A magyar kormány senkivel nem egyeztetve, szokás szerint vasárnapra virradóra Tiktok videóban (tényleg, nem túlzok) jelentette be, hogy bocsi, úgy gondoltuk, hogy most január elsejétől havi szaldó lesz a napelemeknél azoknak is, akik már meglévő napelemmel rendelkeznek".

Még semmi részletet nem közöltek, de "közben totál hülyének néznek mindenkit: “az volt a szabályozás, hogy csak tíz évig maradhat valaki a szaldóban.” Nem, semmi ilyen szabályozás nem volt, ez egy közönséges hazugság" - írták.

“Most csak annyi apróság változik, hogy éves szaldó helyett havi szaldó lesz”.

Ha vettél hőszivattyút fűtésre, akkor reméljük a régi gázkazánt még nem dobtad ki. Ezt apróságnak hívni az emberek teljes lenézése és hülyének nézése" - magyarázzák.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!