Az államtitkár szerint vagy a közlekedési rendszert kell lecserélni, vagy a főpolgármestert. Vitézy Dávid viszont úgy véli, Nagy Bálint teljes tájékozatlanságáról és példátlan Budapest-ellenességéről adott tanúbizonyságot.


Több nap hallgatás után végre a kormány részéről is megszólaltak a megszűnő Budapest-bérletek ügyében. Mint arról korábban többször írtunk, márciustól megszűnhet az egységes közlekedési rend Budapesten és az agglomerációban: az állam által fenntartott közlekedési eszközökre (MÁV, Volán, hévek) külön jegyet vagy bérletet kell venni akkor is, ha Budapest közigazgatási határai utazunk velük.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára, Nagy Bálint péntek este tett közzé egy posztot a Facebookon. Szerinte: „A vita nem 1-2 milliárdról szól. A vita elvekről szól. Arról, hogy a Főváros közlekedése nem a vidék rovására, hanem csak azzal összhangban fejleszthető.

Ma nem ez a helyzet”. Azt is írta:

Hozzátette: „tragédia pedig nincs, hiszen, ha valaki március 1-e után MÁV, Volán vagy HÉV járművön szeretne utazni, akkor egyszerűen megveheti a vármegye vagy országbérletet”. (A posztot betűhíven, a helyesírási hibával együtt idézzük.)

A poszt alatt reagált Vitézy Dávid is, akit Nagy Bálint személyesen is megszólított a bejegyzésben, „Ungár Péter főpolgármester-jelöltjének” nevezve őt. A közlekedési szakember szerint a közlekedési államtitkár „teljes tájékozatlanságáról és példátlan Budapest-ellenességéről adott tanúbizonyságot ezzel a poszttal”. Kifejtette, hogy „Lázár János az elmúlt egy évben módszeresen leállította az összes budapesti kormányzati fejlesztést, szétverte a Budapest Fejlesztési Központot és visszamondta az elnyert európai uniós forrásokat is a fővárosi vasúti rendszer és pályaudvarok fejlesztésére. Tehát, ha valami történt, az a vidék fejlesztése a Főváros rovására és nem fordítva”.

Vitézy hozzátette azt is: a vármegye- és országbérletek csak a közigazgatási határtól/határig érvényesek.

– emlékeztetett a BKK volt vezetője.

Dorner Lajos, a VEKE (Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület) elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában megdöbbentő és arcátlan jelzőkkel illette az államtitkár szavait. Szerinte ha Nagy Bálint maga fogalmazta meg mondanivalóját, „ezzel öngyilkosságot követett el”, ha viszont a kezébe adták, akkor bűnbakká vált.

– fogalmazott Dorner, aki szerint Lázár János miniszter rá akarja kenni a balhét államtitkárára.

A VEKE elnöke azt elmondta, szerinte „óriási mértékű tudatlanság és a minisztérium mostani vezetése vidéki srácokból áll, akik semmit nem tudnak a központi régióról”. Kifejtette azt is, miért kap Budapest arányaiban több pénzt közlekedésre, mint bármelyik másik magyar város. „A fővárosi önkormányzat üzemeltet metrókat, aminek akkora költsége van, hogy ezt még a központi költségvetés is elismeri” – magyarázta Dorner Lajos. Hozzátette azt is: az ügyben számára csalódás a főváros „balfék” viselkedése.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!