Magyarország nem fog fegyvert és katonákat küldeni Ukrajnába, ez egy olyan mandátum, amelyet a magyar nép adott a kormánynak - hangsúlyozta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár pénteken a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában.

Christiane Amanpour, a hírtelevízió vezető nemzetközi tudósítója és műsorvezetője arról kérdezte az államtitkárt, hogy mivel magyarázható az unióstól eltérő magyar különvélemény ebben a kérdésben. Kovács Zoltán cáfolta, hogy ez lenne a magyar hozzáállás. Mint mondta, Magyarország nem külön áll, száz százalékban kiáll a NATO és az Európai Unió döntései mellett. Kifejtette: Magyarország nem akarja, hogy belerángassák ebbe a háborúba.

A műsorvezető állításának alátámasztására arra hivatkozott, hogy Orbán Viktor kormányfő meggyőző választási győzelme után tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Magyarországnak nem okoz nehézséget rubelben fizetni a gázért Oroszországnak, ha az oroszok ezt kérik. Mi erre a magyarázat? - kérdezte Amanpour.

Kovács Zoltán válaszában azt mondta: érdemes tisztázni a fogalmakat. Az Európai Unió tagállamai számára nincs közös közbeszerzési eljárás a gáz- és olajvásárlásokra, ezért ezekre vonatkozóan Magyarország az Oroszországgal kötött szerződéseknek tesz eleget. Ezek értelmében viszont az csupán technikai kérdés, hogy a magyarok milyen pénznemben fizetnek.

Kapcsolódó

Figyelmeztették Orbánt: ha rubellel fizet az orosz gázért, megsérti az uniós szankciókat

Az Európai Bizottság elnöke szerint teljesen egyértelmű a jogi helyzet.

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hangoztatta: ez nem jelenti a szankciókra vonatkozó nemzetközi politika megkerülését. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken azt mondta a CNN-nek, hogy elemezték a Vlagyimir Putyin által korábban aláírt rendeletet - amelyben azt javasolta, hogy az európai országok váltsák át az eurót rubellé és fizessenek azzal a gázért - és megállapították, hogy ez az Oroszországgal szemben hozott uniós szankciók megsértése lenne.

Kovács Zoltán az interjúban azt állította: a magyar gazdaság és lakosság 85 százalékban függ az orosz gáztól. Ezt a helyzetet "nem mi alakítottuk ki így, ezt örököltük, minden más megoldás nélkül". Hozzátette: jelenleg nincs más megoldás a gáz- és olajbeszerzésekre, annak ellenére sem, hogy Európa más szegleteiből és Ukrajnából is olyan üzenetek érkeznek, hagy fel kell hagyni a jelenlegi gyakorlattal.

Az amerikai műsorvezető arra is rákérdezett, hogy Magyarországon - az európai uniós véleménnyel azonosulva - úgy látják-e, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajnával kapcsolatos tervének kudarcot kell vallania?

Kovács Zoltán erre válaszul kifejtette, Magyarország száz százalékban kiáll az EU és a NATO döntései mellett, egyebek között abban is, hogy békét keres. Bármilyen áron, bármiképpen érik el, fegyverszünetnek kell születnie, a lehető leghamarabb - szögezte le.

(MTI)

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le! Az Európai Unió legfontosabb politikai eseményeiről hetente értesülhetsz hírlevelünkből.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kedves Olvasónk!

Már csak egy kattintásra van szükség, hogy megerősítsd feliratkozási szándékodat! Amennyiben nem kapod meg megerősítő e-mailünket, kérünk, ellenőrizd a levélszemét mappádat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!