Az RTL által megkérdezett szakértő egész évben a mostanihoz hasonlóan alacsony piaci árral számol. Az energetikai szakember szerint bőven lenne mozgástere a kormánynak az árcsökkentésre.


Az rtl.hu írta meg, hogy már ötször annyit fizetnek a magyarok a rezsicsökkentett mennyiség feletti részre, mint a gáz valós piaci ára, ami az orosz-ukrán háború előtti szintre zuhant: most alig 30 euró egy megawattóra Európában.

Az Energiaügyi Minisztérium szerint a hidegebb időjárás miatt 5,4 százalékkal több gázt használtak a családok az elmúlt három hónapban, mint egy évvel korábban. Ám még így is 38 százalékos visszaesést mutatnak az Energetikai Hivatal adatai a két évvel ezelőtti fogyasztáshoz képest.

A rezsicsökkentett ár így még mindig a piaci ár alatt van, nagyjából 20 százalékkal. Ha azonban az átlagosnál több gázt használ valaki, akkor nagyjából az ötszörösét fizeti megawattóránként az alig 30 eurós árnak.

mondta az RTL-nek Balogh József energetikai szakértő.

A Portfolio adatai szerint tavaly év végére 520 milliárd forint maradt a költségvetés rezsivédelmi alapjában a zuhanó gázár miatt.

Az RTL megkeresésére a kormány azt írta, „a magyar családok a rezsicsökkentésnek köszönhetően Európában a legolcsóbban jutnak hozzá az áramhoz és gázhoz”.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!